Mobil: +36 20 922 3909   Telefon: +36 1 237 0317

Kérdése van? Hívjon!

+36 (20) 922-3909

Vagy keressen e-mailben

Pénzügyi és biztosítási hírek

Mindent amit a CSOK-ról tudni szeretne

CSÓK 2021 feltételei és igénylésének menete

Immáron az indulás óta – 2015. július 1-től – sokadik alkalommal „gombolják újra a kabátot” CSOK ügyben. Mondjuk ki, szükséges is volt, hiszen jelentősen emelkedtek mind az új, mind a használt lakások bekerülési árai. Az értékkövetéssel az volt a szándék, hogy még inkább segítse a családokat hozzájutni a megfelelő otthonhoz. A módosítás azonban nem csak a támogatás összegét igazította a piaci értékekhez, hanem újabb lehetőségeket is biztosít, azonban ember legyen a talpán aki CSOk szakértő nélkül átlátja az egészet. Azon leszünk, hogy összefoglaljuk és egyszerűen átláthatóvá tegyük.

Mi a CSOK lényege?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) különböző lakáscélok megvalósításához gyermekek után járó támogatás, amely két részből tevődik össze: vissza nem térítendő állami támogatásból, valamint kedvezményes – fix 3%-os – kamatozású jelzáloghitelből.

Mire használható fel a CSOK?

 • Új lakás vásárlás: A CSOK új lakásra feltételek szerint a kedvezmény abban az esetben igényelhető, ha az eladó az igénylőnek NEM közeli hozzátartozója vagy élettársa. Továbbá ha az eladó egy cég vagy egyéni vállalkozó, akkor a cég tulajdonos nem lehet az igénylővel a fenti kapcsolatban álló személy.
 • Építkezés: Új lakás építése esetén akkor igényelhető CSOK, ha az igénylő az építési tevékenységet végző gazdálkodó szervezetben nem rendelkezik tulajdonnal, valamint a gazdálkodó szervezet tulajdonosa az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa. Osztatlan közös tulajdonú lakóingatlan építéséhez is igényelhető a CSOK, ha a használati megállapodásalapján a támogatott személyek kizárólagos használati joga fennáll.
 • Használt lakás vásárlás: CSOK használt lakásra 2020-ben vissza nem térítendő támogatás igényelhető használt lakás vásárlásához és cseréjéhez. Ezt a 17/2016 kormányrendelet szabályozza. A jogszabályban meghatározott követelmény szerint a használt lakás vételára nem lehet magasabb 35.000.000 forintnál és a lakásnak minimum komfortosnak kell lennie.
 • Bővítés/tetőtér beépítése: Bővítésről beszélünk, ha a már meglévő ingatlan alapterületét növeljük. Ez lehet oldalirányú bővítés, vagy tetőtér-beépítés. A tetőtér-beépítés lehet bővítés és építés is, attól függ, kap-e külön albetétet (helyrajzi számot) az alsó és felső szint. Ha nem kap, akkor bővítésre igényelhető a CSOK.

Hogyan alakul a vissza nem térítendő támogatás összege?

A CSOK vissza nem térítendő összege az alábbi tényezőktől függ:

 • gyermekek számától
 • új vagy használt lakás a cél
 • mekkora az ingatlan alapterülete

Állami támogatás összegek 2020-ben:

Gyermekek száma Új lakás/ház vásárlás vagy építés Használt lakás vásárlás vagy bővítés
Összeg (Ft) Min. alapterület Összeg (Ft) Min. alapterület
1 gyermek 600.000 40nm/70nm 600 000 40nm
2 gyermek 2.600.000 50nm/80nm 1.430.000 50nm
3 gyermek 10.000.000 60nm/90nm 2.200.000 60nm
4 gyermek 10.000.000 60nm/90nm 2.750.000 70nm

Mekkora kamattámogatott hitelt kaphat?

Új lakásra már 2018. december 1-től lehet igényelni az emelt összegű kamattámogatású hitelt, azonban 2019. július 1-től a használt ingatlanra is igényelhető lesz.

CSOK táblázat:

Kamattámogatott hitel összegek 2019. JÚLIUS 1-ig
Gyermekek száma Új lakás/ház vásárlás vagy építés Használt lakás vásárlás vagy bővítés
Összeg (Ft) Min. alapterület Összeg (Ft)
1 gyermek nincs nincs nincs
2 gyermek 10.000.000 50nm/80nm nincs
3 gyermek 15.000.000 60nm/90nm nincs
4 gyermek 15.000.000 60nm/90nm nincs
Kamattámogatott hitel összegek 2019. JÚLIUS 1-től
Gyermekek száma Új lakás/ház vásárlás vagy építés Használt lakás vásárlás vagy bővítés
Összeg (Ft) Min. alapterület Összeg (Ft) Min. alapterület
1 gyermek nincs nincs nincs nincs
2 gyermek 10.000.000 50nm/80nm 10.000.000 50nm
3 gyermek 15.000.000 60nm/90nm 15.000.000 60nm
4 gyermek 15.000.000 60nm/90nm 15.000.000 70nm

A vásárolt ingatlan esetén maximum méretkorlátozás nincs. A használt lakás maximum vételára 35.000.000 forintban lett meghatározva egész Magyarország területére (tehát eltörölték a korábban alkalmazott régiós megkülönböztetést).

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

A falusi CSOK-ra számíthatnak 2020-ban azok, akik 2019. július 1-től azokon az 5.000 fő alatti településeken, ahol a 2003. január elsejei adatokhoz képest a népességcsökkenés nagyobb, mint az országos átlag. A jogosultság nem attól függ, hogy az adott település falu vagy város, hanem a lélekszám és a népességcsökkenés mértéke a meghatározó.

Gyermekek száma Építés, vásárlás, bővítés, korszerűsítés esetén*(Ft)
1 gyermek 600.000
2 gyermek 2.600.000
3 gyermek 10.000.000

*A támogatás felújításra, korszerűsítésre, használt és új lakásra egyaránt felhasználható. Vásárlási cél esetén – új építésű lakás kivételével – legfeljebb a fenti támogatási összeg fele vehető igénybe. Tehát 3 gyermekesek esetében 10 millió forint értékű használt ház vásárlása esetén maximum 5 millió forint lesz felhasználható a vételár kiegyenlítésére. A fennmaradó 5 millió forintot pedig felújításra, korszerűsítésre lehet költeni. Ha a vásárlásra csupán 4 millió forint kerül felhasználásra, akkor a fennmaradó 6 millió forint használható fel – a rendeletben meghatározásra kerülő – felújítási és korszerűsítési munkálatok elvégzésére.

Az alábbi részletszabályok kerültek meghatározásra:

 • Meghatározták a minimális négyzetméterhatárokat.
 • Minimum 1 éves folyamatos TB jogviszony megléte – a legmagasabb támogatási összegnél legalább 2 éves társadalombiztosítási jogviszony szükséges.
 • Erkölcsi bizonyítvány beszerzését írták elő.
 • A közeli hozzátartozótól, valamint a saját tulajdonban álló gazdasági társaságtól történő ingatlanvásárlás nem támogatott.

Ki jogosult a CSOK igénylésre?

 • Meglévő gyermek esetén:Szinte mindenki. Házaspárok, élettársak és gyermeküket egyedül nevelők egyaránt, a szülők életkorának vizsgálata nélkül.
 • Vállalt (később születendő)  gyermek esetén:Csak olyan “fiatal házaspárok”, akiknek az egyik tagja 40 év alatti. A szülői életkort kizárólag a CSOK igénylés pillanatában vizsgálják.
 • Mozaikcsalád esetén: Amennyiben az élettársak nem közös gyermekeik után igénylik a támogatást, akkor külön-külön ki kell számolniuk, hogy saját gyermekeik után mekkora összegre jogosultak, és a kettő közül a magasabbat vehetik fel. Ha közös gyermek is van, akkor őt e számítás során csak az egyik szülő veheti figyelembe. Házasoknál nincs ilyen szabály, azaz a két fél előző kapcsolatából született gyermekek száma összeadódik.
 • CSOK külföldön dolgozóknak: Lépj velem kapcsolatba, hogy személyreszabott segítséget adjak!

Kíváncsi vagy mekkora jövedelmed lesz 10 év múlva?

Jövedelem kalkulátor

Kalkulátorunk segítségével megnézheted, hogy fog fejlődni a vagyonod, mennyi pénzt fogsz keresni. Kattints

Ki után igényelhető a CSOK?

 • Meglévő gyermek után:a 12 hetes kort betöltött magzattól a 25 év alatti gyermekig, illetve 25 év felett fogyatékossággal élő eltartott. A 18 év feletti gyermekeknél már nem feltétel, hogy nappali tagozaton felsőoktatási intézményben tanuljon.
 • Vállalt gyermek után:A CSOK igénylése után születendő gyermek, akinek a megszületésére határidőt vállalnak a szülők. Egy vállalt gyermek megszületésére 4 év áll rendelkezésre, míg két gyermek megszületésére 8 év. Használt lakás vásárlása és bővítése esetén maximum 2 gyermek vállalása lehetséges. Új lakás vásárlása és építése esetén azonban 3 gyermek is vállalható. Ekkor egységesen 10 év áll rendelkezésre a vállalt gyermek(ek) teljesítésére a meglévő gyermekek számától függetlenül.

Milyen pozitív CSOK változások történtek?

 • Amennyiben egy házaspár jelenleg is 50-50 %-os tulajdoni arányban birtokol egy meglévő ingatlant, akkor a jelenlegi mellé is megveheti a CSOK-kal vásárolt második használt ingatlanát 2019-ben. A meglévő ingatlant nem kötelező eladni. Fontos azonban, hogy amennyiben volt 5 éven belül értékesített ingatlanuk, akkor ennek az eladási árát továbbra is be kell forgatni a CSOK-kal vásárolt újabb használt ingatlan vételárába.
 • A magzat már 12 hetes korától meglévő gyermeknek számít (korábban 24 hét volt).
 • Már a 25 éves gyermekre akkor is igényelhető a CSOK, ha az nem tanul nappali tagozatos felsőoktatási intézményben (korábban 20 év volt).
 • Az igénylő gyámsága alatti gyermekre is jár a támogatás – amennyiben a vér szerinti szülei elhunytak –  jelenleg is együtt laknak és együtt is költöznek a majdani ingatlanba, illetve 1 éve fennáll a gyámság.
 • Nem kell bemutatni a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, csupán nyilatkozni kell az adatairól. A CSOK örökbefogadott, vagy nevelt gyermekek esetén: az örökbefogadásról, vagy a gyám kirendeléséről szóló a döntést meghozó hatóság megnevezése, és a döntés időpontja is szükséges. Elvált szülők esetén, ha a gyermek kiskorú: az elhelyezésről döntő hatóság, bíróság megnevezését és a döntés időpontját kell feltüntetni.
 • Összesen 90 nap áll az igénylő családtagok számára, hogy állandó lakcímként bejelentsék a célingatlant (korábban 30 nap volt).
 • Osztatlan közös tulajdon esetén is igényelhető a CSOK.
 • Építési engedéllyel (vagy ezzel egyenértékű hatósági bizonyítvánnyal) is igényelhető a CSOK. Azonban a támogatást csak a használatba vételi után folyósítják, de a kérelem befogadható, sőt még a támogatási szerződés is megköthető.
 • A szolgálati lakással rendelkező ügyfél akkor is élhet a CSOK lehetőséggel, ha a vásárlást vagy építést követően a munkakőr miatt továbbra is a szolgálati lakásban kell maradnia (például katona, rendőr és lelkész).
 • A bankokhoz benyújtandó dokumentumok mennyisége jelentősen csökkent, hiszen a házasság fennállását, a nemleges adótartozást, az esetleges válási papírokat, a büntetlen előéletet, illetve hogy nem vettek igénybe eddig megelőlegező CSOK-ot (ha most igényelnek ilyet) nem kell már dokumentumokkal igazolni, hanem elegendő csupán nyilatkozni.
 • A külföldön dolgozók esetében a külföldi TB jogviszonyt is elfogadják a CSOK igényléskor. Ebben az esetben is csupán nyilatkozni kell, arról hogy a házaspár egyike 180 napon belül megszerzi a magyar TB jogviszonyt.
 • Az elkezdett bővítési munkálatok is finanszírozhatóaklettek (korábban csak az igénylés után volt megkezdhető a bővítés). Továbbá a CSOK bővítés-támogatással akár a teljes bővítési költségvetés finanszírozható önrész nélkül (eddig maximum a költségvetés felét lehetett).
 • A vásárlás esetén az adásvételi megkötése és a CSOK kérelem befogadása között eltelt idő 180 nap lehet (korábban 120 nap volt).
 • A bankok döntési határidejét is szabályozták: vásárlásnál maximum 30 nap, építésnél 60 nap lehet.
 • A CSOK támogatást igénylő halála esetén az örökösnek nem kell visszafizetnie.

Lehet utólag igényelni a CSOK-ot?

CSOK akkor igényelhető, ha “most” vásárol, épít, vagy bővít ingatlant. Tehát ha a lakáscél időközben megvalósult, azaz a lakást megvette (teljes egészében kifizetésre került), a házat felépítette, akkor ahhoz már nem tud utólag CSOK-ot felhasználni. A CSOK támogatást lakásvásárlás esetén az eladónak utalják, míg építésnél, bővítésnél a még be nem fejezett munkálatokra szükséges felhasználnia.
Egyetlen kivétel mégis adódik az utólagos CSOK igénylésre. A támogatás feltételeit legutóbb 2018. március 15-i hatállyal módosították, így akik korábbi feltételek miatt nem kaphattak lakáscéljaikhoz támogatást, így őket hátrányosan érintette a jogszabály módosítás/enyhítés. Ilyen esetben a jogszabály lehetőséget biztosít, hogy ismételten kérhetik az elbírálást, és annak ellenére megkaphatják a kedvezményt, ha időközben a lakáscél megvalósult.

Lépj kapcsolatba velem most, vagy add meg elérhetőségeidet!

Kali József

Kali József

Tel.: +36 (20) 922-3909
E-mail: hello@kalijozsef.hu

Az alábbiak is érdekesek lehetnek önnek:

 

Kapcsolódó cikkek