Mobil: +36 20 922 3909   Telefon: +36 1 237 0317

Kérdése van? Hívjon!

+36 (20) 922-3909

Vagy keressen e-mailben

nevezzen-be-az-eletebe

Nevezzen be életébe

Hogyan látja önmagát és életét 20-30 év múlva?

Ha arra kérném, hogy nézzen tükörbe és képzelje el önmagát 30 év múlva, meg tudja tenni? Képes lenne látni 20-30 évvel későbbi önmagát? Megfogalmazta már magában, hogy milyen életet szeretne élni akkor, amikor már nyugdíjba vonult? De beszéljünk a jelenről is vagy csak a 2-3 éves távlatokról: párjával, családjával minden évben legalább egyszer, de akár kétszer oda tud menni nyaralni, ahová szeretne? Olyan lakásban, házban él, amit mindig is elképzelt magának? Tudja segíteni gyermekeit a jövőjük alakításában és el tudja őket indítani a nagybetűs életbe? Fel van készülve a váratlan kiadásokra?

Életszakaszaink pénzügyi szemszögből

Az életünket 4 pénzügyi szakaszra lehet felosztani.

diagram

1. szakasz – Gyermekkor (0-24)

Megszületünk, cseperedünk, okosodunk, ismerkedünk a világgal és az élettel. Szüleink és akár nagyszüleink gondoskodnak rólunk, anyagilag támogatnak minket.

2. szakasz – Alapozás/tervezés (25-40)

Az „elsők” időszaka: első munkahely, első lakás, első gyerek, első autó, család. Önálló keresettel rendelkezünk, elkezdünk kiteljesedni, megvalósítjuk gyermekkori és aktuális vágyainkat, saját pénzügyi erőforrásainkra támaszkodunk, lendületesek, dinamikusak és fáradhatatlanok vagyunk.

3. szakasz – Kiteljesülés, stabilitás (41-65)

Sikeres vállalkozás, második lakás, gyerekek, egészségre fókuszálás, esetleg válás. Vágyainkat elértük és/vagy tovább dolgozunk rajta, esetleg újakat keresünk, de már megfontoltabbak vagyunk, többet foglalkozunk a környezetünkkel, és elkezdünk a nyugdíjas éveinkre is gondolni, növeljük a megtakarításainkat.

4. szakasz – Nyugdíjas kor (66-…)

Pihenés, családdal való együttlét, tapasztalataink átadása utódainknak. 35-40 év munka után élvezzük mindazt, amit életünk során megteremtettünk magunknak és környezetünknek. Életünk minősége attól függ, hogy a 2. és 3. szakaszban mennyire foglalkoztunk tudatosan a pénzügyeinkkel.

 

A 2. és 3. szakasz kulcsfontosságának okai

Az alapozás és tervezés időszakában: sokan úgy vélekednek, hogy a pénzügyi tervezés azt jelenti, hogy megtervezzük, hogyan költjük el a pénzt. Ez részben igaz, azonban azt is meg kell tervezni, mennyi lesz a bevételünk, hogyan és mikor keressük meg, és mikor költjük el. Jolly joker szabály: 50/20/30 maximum 50% fedezze az alapvető kiadásokat; legalább 20% képezzél magadnak pénzügyi hálót (életbiztosítás, vésztartalék, nyugdíjbiztosítás, gyermeked taníttatása, egyéb hosszú távú cél); puffer 30% arra költjük, amire akarjuk, hogy az életünk most is kényelmes és szebb legyen.

 

A kiteljesedés és stabilitás szakaszban: a nyugdíjas évek közeledtével csökken az „ide nekem az oroszlánt” hozzáállásunk, már nem tudunk és nem is akarunk napi 12-16 órát dolgozni, kevesebb energiával szeretnénk ugyanazokat a bevételeket elérni, sőt szeretnénk azokat növelni is, mert a nyugdíjas évekre már félre kell tennünk. Erősödnek a bennünk lévő félelmek is: mi lesz, ha hosszabb ideig beteg leszek, mi lesz, ha a nyugdíjas koromban nem tudom élni ugyanazt az életet, amit most, honnan teremtem elő a kieső bevételeket? És persze motoszkál az is a fejünkben, hogy ha befejezzük a munkát, akkor miről és miért fognak ránk emlékezni? Hagyunk valami maradandót az utókorra? Ha a nyugdíjas korba félelmekkel és frusztráló gondolatokkal, netán anyagi nehézséggel való szembenézéssel lépünk át, akkor nem tudjuk élvezni életünk munkájából eredő és megérdemelt pihenésünket.

Tegyen ma a holnapért!

Tapasztalatom szerint kétféle pénzzel való bánásmód van:

  • Előbb költök, ha marad valami megtakarítom
  • Előbb megtakarítok és, ami megmarad, azt elköltöm

Történet az 1. szemlélethez:
Zoltán (41) és Ildikó (39)

Fogtechnikus házaspárként dolgoznak egy budapesti laboratóriumban és két gyermeket nevelnek. A két keresős háztartás, és az átlagnál magasabb jövedelem, ellenére a hó végére nagyon ki van centizve a pénztárca tartalma. Mindkettőjüknek van autójuk és annak ellenére, hogy tömegközlekedéssel is jól megközelíthető helyen laknak, és a munkahelyük is 25 percre van villamossal, minden nap autóval közlekednek. Zoltán elmondása szerint olykor a hitelkártyához is nyúlni kell, mert érkezett egy újabb befizetnivaló. Vásárlásokat nem szokták megtervezni, hiszen mindig akkor és azt veszik meg, amire szükségük van. A nyaralásukat is az utolsó pillanatban foglalják le, igaz csak a környező országba szoktak menni, de egyszer majd el akarnak jutni Spanyolországba és az igazi nagy álom számukra az afrikai szafari lenne. Biztosításaik is vannak, de csak ami nagyon muszáj: kötelező, lakásbiztosítás és a bankkártyák mellé van balesetbiztosításuk. Azóta, hogy tavaly egy tüdőgyulladás miatt két hónapig nem tudott családfenntartóként dolgozni, és nagyon felborult a családi kassza, gondolkozik egy egészségbiztosításon. Már az is felmerült, hogy jó lenne egy megtakarításos biztosítás is, de soha nincs idejük ezzel foglalkozni.

Történet az 2. szemlélethez:

Sándor (43) és Szilvia (40)

Sándor építész mernők, míg Szilvia pedagógus és 3 gyermekükkel nagycsaládosok, Budapesten élnek. Két éve sikerült saját lakást vásárolniuk, ráadásul a tervezett vételár alatt, korábban egy külvárosi kerületben béreltek egy lakást. Egy kombi típusú autót tartanak fent, melyben elfér az egész család és nagybevásárlásokra is használhatják, hiszen 3 hetente előre megírt lista alapján, kedvezőbb árfekvésben, nagyobb tételben beszerzik a szükséges termékeket. Arra jöttek rá, hogy ha külön kasszát vezetnek a különböző kiadásokra (rezsi, élelmiszer, egészségügyi kiadások, lakással kapcsolatos kiadások, nyaralás, gyerekek továbbtanulására, nyugdíjmegtakarítás, biztosítás, váratlan helyzetekre), akkor nincsenek meglepetések, és jut is, marad is. Minden hétvégén a szabadban vannak és évente, főleg a hosszú hétvégeken, Magyarország különböző területeit fedezik fel és legalább egyszer külföldön nyaralnak. Elmondásuk szerint nagyon egyszerű a pénzügyi tervük. Megjön a számlájukra a fizetésük és onnan csoportos beszedés formájában a hó közepére minden kötelességüket teljesítik (rezsi, biztosítások, lakástakarék) és ami marad, abból élik az életüket.

 

Önnek melyik történet szereplője lenne inkább? A fenti két példán túl számtalan másikat láttam és minden esetben csakis kizárólag a 2. szemlélet hozott eredményt, stabil pénzügyi alapokat.

 

Nézzen szembe saját életével, lássa, hogy merre tart, én pedig megmutatom hová juthat!

Ha kíváncsi arra, hogy vágyai, tervei szerint halad-e az élete, akkor szívesen tartom Önnek a tükröt. Azért, hogy tiszta és reális képet kapjon arról, hogy az az út, amelyiken jelenleg halad abba az irányba viszi-e, ahová el akar érni. Meg tudom Önnek mutatni, hogy milyen lesz az élete 5-10 vagy akár 20-30 év múlva.

 

grafikon

 

szembe

Örülök, hogy így döntött!
A „tükör tartás” előtt fontos tudnom, hogy Ön milyen értékeit szeretné biztonságban tudni? Kérem, jelölje meg ezeket!

Családom
Egészségem
Nyugdíjas éveim
Megtakarításaim
Gépjárművem
Otthonom
Házi kedvenceim
Társasházunk
Jogaim
Utazásaim
Cégem
Munkatársaim

Most Önről szeretnék néhány adatot megtudni. Kérem, adja meg az alábbi adatokat:

igennem
igennem

 

Köszönöm, hogy megadta a fenti adatokat! Úgy gondolom pénzügyei megismerésére, helyzetének feltárása az internet nem alkalmas, személyesen kell ezeket egyeztetnünk. A fenti adatokat azért kértem el, hogy már az első találkozóra fel tudjak készülni. Kérem, adja meg elérhetőségét, hogy a személyes találkozó időpontjának megbeszélésére felkereshessem:

 


Add meg elérhetőségeidet:

Lépj kapcsolatba velem most, vagy add meg elérhetőségeidet!

Kali József

Kali József

Tel.: +36 (20) 922-3909
E-mail: hello@kalijozsef.hu