Mobil: +36 20 922 3909   Telefon: +36 1 237 0317

Kérdése van? Hívjon!

+36 (20) 922-3909

Vagy keressen e-mailben

Pénzügyi és biztosítási hírek

Álmai megvalósításának kulcsa: egyszerű Pénzügyi stratégia

Mi lenne, ha végre lerántanám a leplet a mumusról, ami meggátolja abban, hogy megvalósítsa álmait?

Figyelem! A cikk olvasása közben Ön találkozhat olyan tényekkel, melyek kísértetiesen hasonlítanak arra az élethelyzetre, amiben éppen most van! Ezek sok esetben ijesztőek lehetnek, egyúttal lehetőséget kínálnak arra, hogy megváltoztassa életét és megvalósítsa végre álmait. Ha erre felkészült, akkor olvasson tovább!

Pénzügyi tanácsadó

Mitől álom egy álom? Valóra válhat egyáltalán?

Sokan úgy gondolják, az igazán nagy álmok sosem válhatnak valóra, az csak a „kiváltságosoknak” sikerülhet. Nem bíznak magukban, mert már többször elbuktak, kudarcot vallottak és elveszítették a hitüket önmagukban és a képességeikben. Azt mondják: „Ez nekem úgysem sikerülne!”

Így inkább visszatérnek a megszokott, hétköznapi életükhöz és csak álmaikban ülnek újra és újra andalúziai nyaralójuk teraszán, egy pohár hűs Sangríával a kézben, csodálva a Costa del Sol homokos tengerpartját.

Érdekli mennyibe kerül valójában a házimunka? Kíváncsi rá mennyit veszíthet valaki a halogatással? Ezekre és további 5 pénztárcába vágó kérdésre is választ kaphat azokkal a kalkulátorokkal, melyekről 2020. április 16-án, 16:30 órakor kezdődő barátságos előadásomon beszélek majd szűk körben. Görgessen le és igényelje belépőjét a jelentkezem gombra kattintva a Facebook alkalmazásunkban!

Persze létezik a másik véglet is, amikor valaki bátran belevág álmai megvalósításába, mondhatni gondolkodás nélkül nekiindul. Ugye nem hangzik túl jól? Aki kicsit is gondolkodik és meglátja a realitásokat az életben, rögtön tudja: Nem fog sikerülni.

Elmondok egy saját történetet az életemből:
Vidéki fiúként mindig is a fővárosba vágytam. Szerettem volna itt élni, karriert építeni, sok pénzt keresni. A családunk jövedelme nem volt éppen kiemelkedő, nem állt mögöttem olyan pénzügyi háttér, amivel ez az álmom egy csapásra megvalósulhatott volna. Egyetlen út maradt: nekem kellett megteremtenem a lehetőséget. Bátor voltam, de meggondolatlan! Az egyetemet is halasztanom kellett, mert idő közben elfogyott a pénzem és annyit kellett dolgoznom, hogy a tanulásra már nem jutott energiám. 8 éven át éltem albérletben, napról napra, másvalaki anyagi jólétét gyarapítva, mire ki tudtam törni.

 

Az utólag realizált valóság

Súlyos hibába estem én is, ahogy nagyon sokan megteszik ezt: Nem előre gondolkodva terveztem meg mit kell tennem az álmaim megvalósításához, hanem egyszerűen a rövid utat választottam. A rövid úttal egy baj van: Szinte sohasem a cél felé vezet.

Álom – Elindulás – Valóság realizálása – Kudarc

A helyes sorrend:

Álom – Tervezés – Felkészülés – Cselekvés – Siker

 

Nézzük a vidékről a fővárosba költöző fiú esetét, helyesen:

Ha birtokában lettem volna annak a tudásnak, amit ma birtoklok, akkor a következő képen jártam volna el:

Átgondolom pontosan és teljesen őszintén, hogy mit is akarok valójában:

  • holnap
  • ebben a hónapban
  • ebben az évben
  • ebben az évtizedben
  • az ÉLETEMBEN elérni?

 

Ijesztően hangzik igaz? Lépjünk tovább!

Ezt követően kiszámolom, hogy az álmaimhoz mikor és mennyi pénzre lesz szükségem. Utána lebontom napi teendőkre (igen, minden napra!), hogy pontosan mit kell tennem, mit kell elvégeznem ahhoz, hogy a következő évre, a következő évtizedre elérjem azt, amire vágyom!

Meglepően kis dolgok születnek majd ebben a tervben. Olyan kicsik, hogy el sem kezdi megvalósítani a legtöbb ember… (A tervezésben önnek is segíthet ez az évtervező )

Kis összegekről, vagy vagyonokról beszélünk?

Gondoljon csak bele: Egy autó fenntartása nem olcsó dolog, de ha valakinek szüksége van a mobilitásra a hétköznapjai során, kénytelen autót tartani. Ha tervez karbantartással, szervizeléssel és rendszeresen kisebb összegekkel fenntartja a jármű jó állapotát, akkor sokáig szolgálja majd és a végén kisebb veszteséggel adhat túl rajta. Azonban egy elhanyagolt jármű könnyen elromolhat – ilyenkor pedig borsos árat kér majd a szerelő a javításért.

Ugyanez a helyzet a gyermekünk taníttatásával, vagy a nyugdíjunkkal. Havonta pár ezer Ft-ot félretenni 20 éven keresztül nem tűnik megterhelőnek, azonban komoly vagyont teremthetünk vele. Ezzel szemben, ha az egyetemi beiratkozásnál szembesülünk a tandíj összegével, azt nem biztos, hogy elő tudjuk teremteni. A nyugdíjas éveinkről is könnyebb 40 év alatt fokozatosan gondoskodni, mint az utolsó 5 évben kapkodni – esetleg már későn!

Engedjen meg egy újabb rövid, ám tanulságos történetet, immár pénzügyi szakemberként megélt mindennapjaimból.

Igazából szinte minden harmadik-negyedik héten megtörténik ez velem, amikor egy fiatal – általában főiskolás, egyetemista, vagy friss diplomás ügyfelemmel leülök és átbeszéljük élete álmait a fenti módon.

A fiatalember – vagy fiatal hölgy – elmondja milyen életre vágyik, milyen otthonról, nyaralóról, világkörüli útról, hajóról álmodik. Tisztában vannak azzal is, hogy ezek reálisan a következő 5-10-15 évben valósulhatnak meg.

Beszélgetünk a nyugdíjas éveikről is. Arról, hogy róluk nagy valószínűséggel senki sem fog olyan színvonalon gondoskodni, amit a következő 40-50 évben majd felépítenek maguknak és hozzászoknak. Amikor összegezzük ezek pénzügyi vonatkozásait, akkor nem lepődnek meg, ha százmilliós nagyságrendű összeg jön ki végeredményként, mint szükséges pénzügyi fedezet.

Arra azonban szinte egyikük sem számít, milyen könnyen megteremthetik maguknak ezt a fedezetet, mennyire egyszerű a napi teendő lista, amit kellő fegyelemmel és kitartással könnyedén teljesíthetnek. Egy havi rendszerességű megtakarítás a kellő időben (értsd: 25-35 évvel a cél előtt!) elindítva csodákra képes! A legtöbbször ez a kérdés hangzik el az összeg hallatán: „És ezt hetente kell befizetni?” Nos, nem. Havonta! Körülbelül napi egy kávé, vagy turmix áráról beszélünk mindössze…

„Akkor ráérek ezt elkezdeni majd jövőre – ide tetszőleges dátum behelyettesíthető –  (pl: az egyetem után, 5 év múlva, majd ha többet keresek, stb.) ugye?”

Pénzügyi stratégia

Halogatás kalkulátor

Ilyenkor szoktam elővenni a halogatás kalkulátort és kiszámoljuk együtt, hogy mennyibe kerül egy el nem kezdett pénzügyi megoldás. Mindössze 5 év halogatás jelenthet annyi különbséget, ami már veszélybe sodorja az álmaink megvalósulását, vagy olyan terhet ró ránk, amit nem tudunk havonta, rendszeresen vállalni. Mert vagy 30-40%-kal kevesebb vagyont teremtünk meg a későbbi kezdéssel a megcélzott dátumra, vagy akár kétszeres megtakarítást is követelhet tőlünk az elvárt eredmény. Ön melyiket választja?

  • lemond álmai harmadáról
  • kétszeres erőfeszítéssel éri el a céljait
  • vagy időben (5 évvel hamarabb) elkezdi a megvalósítást?

Több út nincs!

 

Ha ez tényleg ilyen egyszerű, akkor miért nincs mindenkinek ilyen megoldás a kezében?

Egyszerű pénzügyi startégia

A legtöbbször sajnos még ezek a kiváló gondolkodással és jó célokkal rendelkező fiatalok is saját maguk szabotálják a jövőjüket és választják inkább a plusz egy édességet, üdítőt naponta, vagy a következő bulit a hétvégén. Miért?

Mert az elménk átver bennünket!

Két alapvető oka van a halogatásnak. A túl nehéz (-nek tűnő) feladatok és a túl könnyű (-nek tűnő) feladatok váltanak ki ellenállást az elménkből.

A „csak ennyi” típusú feladatokat nagyon könnyen soroljuk más, érdekesebb tevékenységek mögé. Például meginni egy kávét egy barátunkkal, vagy elmenni a hétvégén abba a buliba sokkal kellemesebb, mint ebben a hónapban is félre tenni azt a kis összeget a jövőnkre.

A látszólag könnyű feladat definíciója

Kutatók szerint azokat a feladatokat, tevékenységeket tekintjük könnyűnek, amelyekre legfeljebb energiánk, képességeink 60-70%-át kell ráfordítanunk. Ezeket a feladatokat egyszerűen halogatjuk – többnyire addig, míg fel nem tornyosulnak egy akkora heggyé, amit már tényleg képtelenek vagyunk megmászni. Ilyenkor hiúsul meg egy álmunk.

Így bukik meg a vizsgán az egyébként zseniális matekos hallgató! Állítólag maga Einstein, a fizikus géniusz is megbukott matematikából – feltehetően nem azért, mert nem lett volna képes megtanulni a vizsga anyagát, hanem azért, mert nem jelentett számára túl nagy kihívást, hogy egyszerű matematikai feladatokat begyakoroljon.

A számunkra elérhetetlenül nehéznek tűnő feladatokra hajlamosak vagyunk azt mondani: „Ez nekem úgysem sikerülne. Minek is kezdeném el?” Ez sajnos sokaknál a neveltetésből adódik, azokból a hiányosságokból, amit szüleink, nagyszüleink sem tudtak elsajátítani, ezért továbbadni sem tudtak a mi korosztályunknak. Nekik azt tanították az iskolában, hogy éljenek csak szerényen, elégedjenek meg azzal ami biztonságos és majd lesz valahogy. Azt tapasztalták, hogy csak a „kiváltságosoknak”, a „született szerencséseknek” sikerül megvalósítani álmaikat.

 

Ez nem az Ön hibája, de nem is a felmenőinké!

 

Több generáció nevelkedett fel ezzel az attitűddel, ezért is ennyire nehéz ebből kitörni. Én magam is ilyen környezetben nőttem fel. De ki kell törni! Ehhez pedig változtatásra van szükség!

 

Hogyan tud változtatni?

Változásra, változtatásra mindenki képes! Ennek feltétele, hogy legyen egy terve, ami mentén meg tudja tenni a szükséges (a legtöbbször egyszerű, hétköznapi) lépéseket az álmai, céljai felé.

 

Mi kell a jó tervhez?

Kell az Ön álma. Enélkül nem is érdemes tervet készíteni. Álmodjon bátran! Írja le mi mindent szeretne elérni a következő években, évtizedekben és az életében! Ne mérlegeljen, csak képzelje el milyen érzés lenne ott, az Andalúz tengerparton a saját teraszán ülni és hűsítőt kortyolni a ragyogó napfényben. Képzelje el… élje bele magát a helyzetbe – leginkább a saját vágyaiba.

Ha ezzel elkészült, akkor jöhet a tervezés. A hogyan! Hogyan juthat el a céljaihoz? Mire van szüksége hozzá? Amíg nincs terv, addig csak halogatunk.

Elsősorban információkra.

 

 

Az információk kettős élete:

Amikor információra van szükségünk egy döntés meghozatalához, két dolgot tehetünk.

Az első, hogy utánajárunk, megszerezzük a hiányzó információt és meghozzuk a döntést ami a következő lépéshez szükséges. Ez a helyes és egyszerű út az álmaink felé.

A másik út szintén a halogatás csapdájába vezet bennünket. Sajnos sokan csak várnak, hogy „majd megérkezik az információ…” Ez egyenlő a halogatás 2.0-val. Elménk nem képes automatikusan olyan dologgal foglalkozni, amihez nincs meg minden szükséges információnk. Ezért folyamatosan a célon kell tartanunk a fókuszt, és mielőbb megszerezni a tervezéshez szükséges információkat, hogy döntéseket tudjunk hozni.

 

Különbség halogatás és észszerű tervezés között

Ha tehát lett volna kellő információm, amikor azt az utat választottam, hogy belevágok az álmom megvalósításába és Budapestre költözöm, akkor a tervem a következőképpen nézett volna ki – és ezt javaslom ma minden kedves ügyfelemnek is:

Felkészülök és megteremtem a megvalósításhoz szükséges önerőt. Ebben az esetben a kifizetett kamatokat saját magamnak fizetem, a saját vagyonom értékét növelem, nem pedig kidobom a pénzt az ablakon. Nem biztos, hogy a teljes összeget sikerül így előteremtenem, azonban ha kellő önerővel vállalok olyan hitelt, ami szolgál engem (a megfelelő információk birtokában tudok erről döntést hozni), akkor rövidebb idő alatt és kevesebb erőfeszítéssel is elérhetem a célom. Ami azt is jelenti, hogy hosszútávon sokkal több célom megvalósítására marad időm és elegendő erőforrásom.

A jól kiforrott pénzügyi megoldások pontosan ebben nyújtanak segítséget: Előállítani saját magának a lehetőséget!

Visszatekintve az ember nem látja már olyan nehéz feladatnak az elért, megvalósult célokat és könnyen belátja, hogy egyetlen egy dologra volt szükség: Mindegy milyen helyzetben volt, minden nap megtette, ami a célja eléréséhez szükséges és megtörtént a CSODA! Valóra vált az álom!

 

Fegyelemre volt szükség, mert fegyelem nélkül nincs jövő!

És ez a visszatekintés ad majd erőt a következő, még nagyobb cél elérésében, amikor látja és kimondja: „Képes vagyok rá, ezt is megcsináltam!” Azaz felismeri: „Jó vagyok, a következő akadályt is leküzdöm!

 

Mi szükséges ahhoz, hogy 15 év múlva erre a lehetséges jövőre, megtörtént múltként tekinthessen vissza?

Először is végezze el a cikk elején olvasott „álom gyakorlatot”! Írja össze saját magának, mire vágyik az elkövetkező évtizedekben.

Azután jelentkezzen az április 16-án 16:30 – 17:15 tartó “Álmai megvalósításának kulcsa: egyszerű Pénzügyi stratégia” című online Facebook rendezvényre, ahol Önhöz hasonló emberek szűk körében bemutatok 7 olyan kalkulátort, melyek segítségére lesznek céljai elérésében.

Az előadás az eredetileg március 26-ára tervezett előadás helyett lesz megtartva, melynek belépődíja 3.000 ,- Ft. A jelenlegi helyzetre való tekintettel, a részvételi díjat elengedem – ezzel is segítve Önt, hogy ezt a nehéz helyzetet anyagilag mielőbb rendezni tudja.

Ettől függetlenül a részvétel regisztrációhoz kötött, melyet az alábbi gombra kattintva tehet meg –  regisztrációját automatikus ügyfélszolgálat segíti! (Ez a chatbot a Facebook alkalmazáson keresztül fogja Önt regisztrálni)

Regisztráljon a szabad helyek egyikére most! Ne halogasson, mert legfeljebb 80 főt tudunk fogadni.

Az előadás ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. A jelentkezéshez az alábbi KUPONKÓDOT kell megadni: 0416

Lépj kapcsolatba velem!

Kapcsolati űrlapEz az előadás egy egyszeri alkalom, kérem a saját érdekében ne halogassa a jelentkezést! Számomra is fontos, hogy ha segítségre van szüksége álmai megvalósításához, akkor mielőbb megkapja azt!

 

Úgy érzi, készen áll egy személyes beszélgetésre? Szívesebben osztaná meg terveit velem, négyszemközt? Kérjen időpontot egy személyes beszélgetésre, ahol segítek álmaiból célokat faragni és támaszokat adni a megvalósításhoz!

Lépj kapcsolatba velem most, vagy add meg elérhetőségeidet!

Kali József

Kali József

Tel.: +36 (20) 922-3909
E-mail: hello@kalijozsef.hu

 

Az alábbi cikkek is érdekelhetik:

 

Kapcsolódó cikkek