Mobil: +36 20 922 3909   Telefon: +36 1 237 0317

Kérdése van? Hívjon!

+36 (20) 922-3909

Vagy keressen e-mailben

Pénzügyi és biztosítási hírek

Koronavírus biztosítós szemmel – mellébeszélés nélkül

A száraz tények érthetően a koronavírus járványhoz köthető biztosítási eseményekről

Korábban magáról a járványról és a kialakult helyzet higgadt átvészeléséről már írtam egy rövid összefoglalót, ám akkor még hazánkban nem volt ilyen mértékben napirenden és jó okkal reménykedhettünk abban, hogy a járvány elkerül bennünket. Sajnos ez nem így történt és ennek nyomán számtalan kérdéssel szembesülök napról napra a biztosításokat illetően.

Ezzel kapcsolatosan a Hír TV is megkeresett, ezért összeszedtem a koronavírus járvánnyal kapcsolatos leggyakrabban felmerülő kérdéseket, a különböző biztosítási módozatokhoz rendelve:

Nézd meg a velünk készült videót:

 

Élet-, és egészségbiztosítások

1. Egy meglévő élet-, vagy egészségbiztosítás esetén térít-e a biztosító koronavírus esetén?

Sokan gondolják, hogy egy élet, vagy egészségbiztosítás a koronavírus fertőzés esetén nem térít, hiszen a járvány egy váratlan esemény (ún. vis maior), ezért a biztosítótársaság kibújhat a szolgáltatás alól.

A járvány valóban kiszámíthatatlan, azonban biztosítási szerződést pontosan azért köt az ember, hogy a kiszámíthatatlan események bekövetkeztekor védve legyen! A biztosító szemszögéből tehát, a koronavírus egy megbetegedés, melynek bekövetkeztekor létrejön a biztosítási esemény és a biztosító téríti a szerződésben vállalt váratlan kiadásokat, kórházi ellátás költségeit, műtéti költségeket, esetenként akár a jövedelemkiesést is. Természetesen haláleset bekövetkeztekor az életbiztosítás összege is kifizetésre kerül.

Egyetlen feltételnek kell teljesülnie: Önnek meglévő életbiztosítással kell rendelkeznie. Ha tehát most (amikor a járvány már fennáll) köt biztosítást, akkor a társaság egy közeljövőben bekövetkező és a jelenlegi járvánnyal egyértelműen összefüggésbe hozható eseményre nem fog fizetni.

Általában 6 hónap várakozási idő van a szerződés megkötése után, amely alól létezhetnek egyedi kivételek, de ökölszabályként ez alkalmazható.

Érdemes ugyanakkor egészségbiztosítást kötnie, hiszen ha megfigyeli az elmúlt 10-15 évet, akkor jól láthatóak azok a helyzetek, amire nem lehet felkészülni és időről időre megismétlődnek. Természeti katasztrófák, járványok és hasonlók – ezekben az esetekben sokat segíthet a biztosító által kifizetett kórházi kezelés, vagy egy esetleges műtéti díj.

Másodsorban hatalmas mentális segítség! Megerősíti Önt a felkészülésben, előrelátásban és egy kialakuló válsághelyzetből való kilábalásban. Így a saját kezében érezheti az élete feletti kontrollt, ez pedig minden orvosságnál több erőt ad!

 

2. Mi történik, ha keresőképtelenség áll fenn?

Egy váratlan betegség mindenkinek nehézség, ha kórházi ellátásra is sor kerül, netán hosszú lefolyású otthoni lábadozást is eredményez, bizony komoly hatással bír a háztartásra és a családi kasszára. Megnövekednek a költségek – gyógyszereket kell vásárolni, a beteg több időt tölt otthon, kezelésekre, kontrollvizsgálatokra kell szállítani a beteget – és mindeközben a bevételi oldal is csökken, hiszen a megszokott jövedelem helyett csak a táppénz érkezik, ami a legtöbb esetben aligha fedezi a napi kiadásokat.

Azonban, ha van biztosítása, amelyet a megkötésekor a keresőképtelenség esetére is kiterjesztett, akkor a világjárvány ellenére a biztosító keresőképtelenségi napidíjat térít azokra a napokra, mialatt a magyar jog szerint táppénzre jogosult – tehát az orvosi intézményben eltöltött időre és az otthoni lábadozás idejére is!

Az anyagi vesztesége így minimális lehet, vagy akár ki is egyenlítődhet – Ön minden energiáját a felépülésre fordíthatja.

 

3. Karanténba kerülés esetén mi a helyzet?

Itt három különböző esetet kell megkülönböztetnünk ahhoz, hogy tisztán lássuk a biztosító nézőpontjait:

Először: Amennyiben Ön külföldről hazautazik repülőgéppel, akkor megelőző karanténra, vagy járványügyi elkülönítésre kényszerül, hogy kiderüljön beteg-e. A társaság szempontjából ez nem biztosítási esemény, hiszen Ön nem beteg.

Másodszor: Ha tünetei vannak (lázas, köhög, rosszul érzi magát), ezért koronavírus gyanújával kórházba kerül, akkor a kockázati elemek alapján a biztosítótársaság térít, mert bár nem karanténban van, de el van különítve, nem tudja folytatni hétköznapi teendőit. Ez tehát biztosítási esemény, hisz Ön megbetegedett.

Harmadszor: Kijárási tilalom esetén egyetlen tisztázandó kérdés van: Ön beteg, vagy sem? A válasz alapján pedig az előző két eset megadja a választ arra, számíthat-e a biztosítási összegre.

 

4. Mit javaslok azok számára, akinek nincs meglévő biztosítása?

Régóta küldetésem, jelmondatom, hogy mindenki nevezzen be a saját életébe! Érdemes felkészülni azokra a váratlan eseményekre melyek jöhetnek, de az adott pillanatban majd nem tudok mit tenni ellene.

Itt nem csak a betegség, vagy balesetbiztosításokra gondolok, hanem egy ember életének minden területére, hiszen védelmet csak rendszerben építhet maga köré valaki. Hiába zárom az otthonom ajtaját, ha a teraszajtót nyitva hagyom…

A pénzügyi biztonság megteremtése a mentális felkészülést is segíti: megnyugtató, hogy van vésztartalék, van mihez nyúlni, ha szükség lesz rá. És az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján mindig lesz olyan helyzet, amikor szükség lesz tartalékokra, ilyenkor jól jön egy „takaró-hosszabbítás”. Ezeken kívül is lehetnek nagyobb kiadásaink: Gyermekeink taníttatása, lakásvásárlás, de ide sorolható a nyugdíj is, és még sok minden ehhez fogható esemény.

Ezért akár most is érdemes biztosítást kötni – még inkább érdemes rendezni a család pénzügyi portfolióját.

 

Utasbiztosítások és Stornobiztosítás koronavírus esetén:

1. Utasbiztosítás esetén térít a biztosító, ha olyan országba utazunk, amely szerepel a Külgazdasági- és Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt térségek között?

Itt ismét két esetet kell vizsgálni!

Először: Ha a célország az utazás előtt átminősítésre került a koronavírus járvány miatt, de Ön ennek ellenére odautazott, akkor a biztosító egy koronavírus megbetegedés esetén nem téríti meg a betegséggel kapcsolatos költségeit. Azonban egyes társaságok egyéb kárigényeket változatlanul megtérítenek, például poggyászkár, baleset (!) stb.

A balesetbiztosításról egy mondatot mindenképpen idefűznék: Ez azért tűnik kakukktojásnak ebben az esetben, mert bár járhat kórházi kezeléssel, azonban erre (pl. valaki leesik a lépcsőn) nem lehet számítani, még egy olyan országban sem, ahol koronavírus járvány van. Ellenben magára a vírusra nagyon is, hiszen előre ismert a járvány ténye, ezért az azzal összefüggésben keletkező egészségkárosodásért a társaság nem térít semmilyen költséget.

Érdemes még utazás előtt egyeztetnie egy szakértővel, hogy lássa pontosan mire terjed ki az Ön szerződése!

Másodszor: Amikor Ön külföldön tartózkodik és eközben átminősítik az adott országot és koronavírus fertőzés miatt megbetegszik, akkor a biztosítótársaság a teljes szerződéses összeget téríti Önnek. Ideértve a gyógyulással kapcsolatos kiadásokat, az útmegszakítás veszteségeit és a mielőbbi hazajutás költségeit is, hiszen Ön jóhiszeműen és körültekintően járt el induláskor és nem tudhatta, hogy később a célállomáson járvány tör ki.

 

2. Mi nem tartozik a biztosítás szolgáltatás körébe?

Több olyan eset fordult elő a közelmúltban, hogy valaki elutazott és utazása közben karantén alá vonták a célországot (pl. Amerika, Marokkó), karantén alá vonták a szállodát, a hajót és nem tudott hazautazni. Ha ilyen esetben az ott tartózkodás ideje alatt a szerződése lejár, a lejárat utáni eseményekre a biztosítási szerződés nem érvényes – így nem is térít.

 

3. Meg lehet hosszabbítani az utasbiztosítást? Lehet töröltetni az utasbiztosítási szerződést?

Rendkívüli helyzetben (koronavírus járvány, vulkánkitörés, stb.) a kötvény lejárata előtt természetesen van mód annak meghosszabbítására, ha azt látja, hogy nem tud hazatérni a lejárat napjáig. Ez esetben haladéktalanul hívja fel az ügyfélszolgálatot, vagy lépjen kapcsolatba online csatornán a társasággal! Meg fogják oldani a szerződés meghosszabbítását.

Ha még utazása előtt történik az esemény és ennek hatására – érthető módon – nem szeretne elutazni, azaz indulás előtt megszakítja az utazást, akkor ez a szerződés töröltethető, a befizetett díjak visszajárnak.

 

4. Fizet a biztosító az útlemondással kapcsolatos költségeket, ha olyan területre szól az utazásom, amit lezártak a koronavírus miatt?

Ha Ön olyan régióba tart, amely kockázatosnak minősül, vagy maga a repülőút kockázatosnak minősül és Ön úgy dönt, hogy mégsem utazik el, vagy törlik a járatát, akkor a stornóbiztosítás nem téríti meg a költségeit. Ilyen setben Önnek egyénileg kell az adott szolgáltatókhoz fordulnia. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a repülőtársaságok, szállodák igyekeznek megoldást találni a kialakult helyzetre – átfoglalással, későbbi útra szóló voucherekkel, esetleg visszatérítéssel kárpótolva ügyfeleiket, vis maior ellenére.

Az útlemondási biztosítás tartalma, hogy ha az utas, vagy közeli hozzátartozója megbetegszik (bármilyen betegség!), abban az esetben a társaság megfizeti a meg nem térülő költségeket, például sportesemény belépője, koncertjegy, repülőjegy, szállodai kötbér stb.

 

Magánklinikai szolgáltatásfinanszírozás

1. Milyen alternatív magánklinikai intézmények elérhetőek Magyarországon?

Az elmúlt évtizedben rengeteget fejlődött a magánegészségügyi kiszolgálás, ami érthető, hisz az állami intézmények várólistái miatt egyre nagyobb erre az igény. Járóbeteg kezelés, diagnosztika, laborvizsgálatok, egynapos sebészet, szűrőprogramok, kórházi ellátás, onkológiai diagnosztika is beletartozhat ebbe a programba.

Tekintettel a kereslet nagyságára, ma már bárki hozzájuthat ehhez a minőségi ellátáshoz, elérhető áron.

 

2. Koronavírussal kapcsolatos ellátásokra magánklinikai ellátást igénybevehető-e?

A járványok a katasztrófavédelem és népegészségügyi ellátáshoz tartoznak, így az ilyen típusú megbetegedéseket kizárólag az állami intézmények végzik, összehangolt munkával.

A magánklinikák nem tudnak ilyen esetekben rendelkezésre állni, hiszen más típusú feladatokat ró az egészségügyre, mint a normál ellátás. Léteznek azonban olyan biztosítási csomagok – elsősorban munkaadói egészségbiztosítási csomagok, melyek tartalmaznak összegbiztossításokat is ilyen esetre!

Ezek fedezetet nyújtanak egyösszegű térítésre, a koronavírus fertőzés miatti kórházi ellátás esetén, a kórházban eltöltött idő alapján.

 

3. Mire kell figyelni egy magánklinikai biztosítás esetén?

Sokféle biztosítás létezik magánklinikai ellátásra, ezek többségében csomagajánlatok, mely kiterjedhet családtagjaira is. Érdemes szem előtt tartani, hogy a választott csomag tartalmaz-e térítési limitet, vagy egyéb korlátozást. Egy évben bizonyos vizsgálatokat hányszor vehet igénybe; 500 ezer Ft-ig téríti az ellátás költségeit, vagy limit nélkül?

Ne csak a csomag árát vegye figyelembe, inkább a tartalmát. A limitnélküliség nagyon jól jöhet, amikor baj van – tehát a fedezet a fontos, nem a befizetett összeg! Ne abból induljon ki, hogy az elmúlt 10 évben sem történt Önnel semmi, hiszen éppen ezért köt biztosítást: Ha történik valami, akkor ne az egészségén kelljen spórolni és az elérhető legjobb ellátást kaphassa. Az egészséget legtöbbször csak akkor értékeljük, amikor már nincs!

 

Szeretne egy megbízható szakértővel átbeszélni biztosítási portfólióját? Szeretné biztonságban tudni az egész családot?

Ne halogassa a döntést, inkább kérjen időpontot most, egy biztonságos, online konzultációra!

Ne feledje: Az Ön döntése most az egész családjára hatással van!

Lépj kapcsolatba velem most, vagy add meg elérhetőségeidet!

Kali József

Kali József

Tel.: +36 (20) 922-3909
E-mail: hello@kalijozsef.hu

Az alábbiak is érdekelhetik:

Koronavírus Magyarországon

Kapcsolódó cikkek