Mobil: +36 20 922 3909   Telefon: +36 1 237 0317

Kérdése van? Hívjon!

+36 (20) 922-3909

Vagy keressen e-mailben

Pénzügyi és biztosítási hírek

Koronavírus

Így vészelje át a koronavírus időszakát egészségesen és nyugodtan

A sajtó a COVID-19 koronavírus veszélyeiről és áldozatairól harsog, közvetlen életveszélyt sugallva mindenki számára. De mik a tények, amik segítenek Önnek átvészelni ezt a vészterhes időszakot? Erről készítettünk egy rövid összefoglalót:

Magyarország fertőzésveszélyes hely?

Sajnos azt kell mondjuk, igen! Azonban bízunk benne, hogy idejében felismertük a veszélyt, ezért a következmények súlyosságát csökkenthetjük azzal, hogy fegyelmezetten – bizonyos szabályokat betartva – viselkedünk. Érthető az aggodalom a Kínából induló járvánnyal kapcsolatban, ami Szingapúr, Hongkong, Japán, Dél-Korea, Irán, Olaszország és Ausztria után hazánkban is felütötte a fejét.

Ha mindannyian betartjuk a megszokottnál nagyobb szociális távolságot, közösségi terekben maszkot viselünk és csak akkor hagyjuk el otthonunkat, amikor feltétlenül szükséges, akkor szakértők szerint is jó esélyünk van arra, hogy a járvány terjedését lassítsuk és ezzel kézben tartsuk.

Mit takar a „Koronavírus” valójában – tények a COVID-19-ről

A koronavírus régóta ismert, cseppfertőzéssel terjedő korokozó. Korábban (2002-2003) már komoly gondokat okozott SARS-járványként. Tünetei felső légúti és tüdőgyulladásos megbetegedés, amely 38 fok feletti lázzal jár. A vírus lefolyása személyenként változó lehet az egyén immunrendszerétől függően. A legyengült immunrendszerrel rendelkezők, idősek, vagy egyébként más betegségben szenvedők veszélyeztetettebbek.

Így néz ki a koronavírus

Mi a teendője?

Az első és legfontosabb teendője, hogy mindenkor megőrizze nyugalmát és hideg fejjel gondolkodjon! Tudom, ez nem könnyű egy veszélyeztetett helyzetben, pláne amikor minden médium azt harsogja, hogy óriási veszélyben vagyunk.

De, mint minden problémás helyzetből, ebből is azok kerülnek ki győztesen – ha úgy tetszik, ússzák meg ép bőrrel – akik hidegvérüket megőrizve, tudatos és megfontolt döntéseket hoznak a megfelelő pillanatban.

Mire van szüksége a helyes döntés meghozatalához?

Mint mindig, a döntéshez most is megfelelő információkra van szükség. Bár a koronavírussal kapcsolatban folyamatosan ömlik ránk az információ, mégis arra bíztatom, szerezze be saját maga a helyes, hiteles információkat. Keresse fel a hivatalos szervezetek weboldalait, telefonos ügyfélszolgálatát és tájékozódjon innen.

A média által felkapott egyedi esetek sok esetben csak rémhírkeltések, általában később derül fény minden fontos részletre, ami alapján a teljes valóság kirajzolódik! Ezek alapján döntést hozni felelőtlenség – Ön se tegye!

A járvánnyal kapcsolatos hiteles információk forrása lehet:

Ezeken kívül tájékoztatást adhat még Önnek háziorvosa, és a legközelebbi, fertőző osztállyal rendelkező kórház is.

Koronavírus tünetei összefoglaló táblázat:

Az új koronavírus (COVIX-19)  elsősorban a tüdőt érinti, általános jellemzője, hogy lázat, száraz köhögést és légszomjat okoz. A COVID-19 néhány tünete hasonlóságot mutat a megfázás, az allergia és az influenza tüneteivel. Ez nagymértékben nehezíti a koronavírus felismerését, orvosi vizsgálat nélküli diagnosztizálást, amit jól illusztrál az összehasonlító táblázat.

Koronavírus tünetei

Hogyan csökkentheti a fertőzés esélyét?

Mindenkor tartsa be az alapvető higiéniai szabályokat, mosson kezet gyakrabban, lehetőleg fertőtlenítő hatású kézmosóval és minden esetben törölje szárazra a kezét.

Öltözködjön rétegesen és őrizze meg általános egészségi állapotát. Egy megfázás, megbetegedés nem csak pánikot kelthet a környezetében, de a legyengült szervezet nagyobb veszélynek van kitéve fertőzés szempontjából. Erősítse immunrendszerét!

Ha teheti, halassza el utazását, főleg azon célterületeknek vonatkozásában, melyek érintettek a fertőzésben. Ezekről a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól szerezhet be hivatalos információkat. Ezek az ún. I. utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába és a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriába sorolt országok.

Ha lehetséges, akkor halassza el minden olyan utazását, amely más országokba irányul és repülőgéppel, hajóval, vonattal tervezi megközelíteni úticélját, hiszen az ezeken a járműveken utazó közönség területtől függetlenül magas kockázatot jelenthet.

Ha az elmúlt napokban, hetekben tért haza utazásából, kérjen munkáltatójától otthoni munkavégzés – home office – lehetőségét legalább 14 napig, ez idő alatt a lehető legkevesebb emberrel lépjen személyes kapcsolatba.

Kerülje a zárt helyen megrendezésre kerülő eseményeket, – főként a nemzetközi eseményeket – ahol sok ember egyszerre fordul meg zárt helyen.

Eszközöljön ésszerű mértékű beszerzéseket, szerezzen be tartós élelmiszereket egy esetleges karantén elrendelésének idejére.

Ha tapasztalja saját magán, vagy közvetlen hozzátartozóin a fertőzés tüneteit, semmiképpen se menjen el személyesen háziorvosához, inkább értesítse telefonon! Háziorvosa tudni fogja a teendőket – biztosítson számára minden szükséges információt.

A koronavírus COVID-19 fertőzés tünetei

A fertőzés tünetei sok esetben megtévesztőek lehetnek, nagyon hasonlóak ugyanis az influenza tüneteihez. Azonban ha 38 C fok feletti lázzal küzd, okvetlenül forduljon orvoshoz. Ha a tüneteket megelőző hetekben (14 napon belül) fertőzött területen járt és tünetei súlyosak, akkor felmerülhet a fertőzés gyanúja. A tünetek közé tartozik még a száraz köhögés és az általános rossz közérzet.

A fertőzés halálozási aránya 2-3%, mely főként idős, más betegségekkel is küzdő embert érint. A gyermekek és az egyébként egészséges felnőttek szinte ugyanúgy vészelik át a fertőzést, ahogy egy általános influenzát.

Mi a teendője, ha mégis koronavírus fertőzötté válik?

Haladéktalanul hívja háziorvosát, és mondja el neki részletesen, milyen tüneteket tapasztal, és ha járt érintett területen, akkor utazásának idejét is! Feltétlenül említse meg, hogy a koronavírus gyanújával érintett lehet! Háziorvosa eligazítja a további teendőkről.

Gyanú esetén:

  • ne menjen személyesen a rendelőbe!
  • lehetőleg minél kevesebb emberrel találkozzon!

Koronavírus biztosítás:

Annak ellenére, hogy az utazás lefoglalásakor sem az azt igénybe vevők, sem a szolgáltatók nem láthatták előre a kialakult helyzetet, és önmagukban nem is tehetnek ellene,  az út elmaradása egyik félnek sem felelőssége.  Sajátságos vis major esetek a természeti katasztrófák, járványok, háborúk – az ebbe a körbe tartozó körülményeket általában  a légitársaságok, utazási irodák stb. a szerződésekben meg is szokták jelölni, miszerint amennyiben az utazást  előre nem látott kényszerítő körülmény, elháríthatatlan akadály  befolyásolja, vagy meghiúsítja, ezért nem tudnak kártérítési felelősséget vállalni. A légi társaság, az utazási iroda lehetőségeinek megfelelően, akkor is segítséget köteles nyújtani az utasnak, ha annak vis major helyzetre visszavezethető nehézségei támadnak az utazás során.

Mi történik, ha már rendelkezik utas-, storno/útlemondási-biztosítással?

Amennyiben kiutazása után fertőződik meg, akkor az utasbiztosítás keretében a Biztosító megtéríti a sürgősségi orvosi ellátás és az esetleges mentés költségeit. Továbbá az adott termékre vonatkozó szolgáltatástáblázatban szereplő és a biztosítási feltételekben részletesen leírt szolgáltatások megszervezését és költségeit is, a terméknek megfelelő biztosítási összeghatáráig. Amennyiben az utazásképtelenség vagy az útmegszakítás az utazás résztvevőjének vagy közeli hozzátartozójának a koronavírus megbetegedése miatt következik be, a Biztosító – a feltételek szerint – megtéríti a bizonyíthatón visszamaradt költségeket.

Mit nem fedez az utasbiztosítás?

Karantén esetén a többletköltséget.
Ha az utas azért nem utazik el, mert a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium nem javasolt célországgá/területté minősítette az utazás által érintett területet.

Az alábbi cikkek is értékesek lehetnek az ön számára:

Kérdése van a koronavírus biztosítással kapcsolatban? Szakértői segítséget kaphat ha felveszi velem a kapcsolatot.

Kapcsolódó cikkek