Mobil: +36 20 922 3909   Telefon: +36 1 237 0317

Kérdése van? Hívjon!

+36 (20) 922-3909

Vagy keressen e-mailben

Pénzügyi és biztosítási hírek

Adó visszaigénylés nyugdíjcélú megtakarítások után – 2021

Az államilag támogatott megtakarítási formákról többször írtunk már, azonban tapasztalataink szerint a nyugdíjbiztosítási- és egészségpénztári szerződést kötők majdnem harmada (kb. 30%) nem él az adó visszaigénylés, vagyis az SZJA visszatérítés lehetőségével, pedig ez jogosan járna nekik.

Az állam által támogatott megtakarításoknak pedig pont az az egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy az öngondoskodók 20%-os (maximum 280.000 Ft) adójóváírást kaphatnak a saját befizetéseik után.

Az alábbi cikkünkben arra keressük a választ, hogy kik jogosultak SZJA visszatérítésre, valamint mennyi adó visszaigénylés érhető el a különböző megtakarítások után.

Adó visszaigénylés: kik jogosultak az SZJA visszatérítésre?

Az SZJA visszaigénylés lehetősége az alábbi jogcímeken történő befizetések után áll rendelkezésre:

 • Önkéntes pénztárba (pl.: önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár) történt egyéni befizetések után
 • Nyugdíjbiztosítási szerződés egyéni díjfizetése után
 • Nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ) történt egyéni befizetések után

Adó visszaigénylés nyugdíjcélú megtakarítások után

Hogyan lehet kihasználni az évi 280.000 forintos maximális adó visszaigénylést?

Az adókedvezmény mértéke az éves befizetett összeg 20%-a, de a visszaigényelhető összegek rendelkeznek egy felső határral az egyes szerződés típusok szerint:

 • Az önkéntes pénztárak esetében együttesen legfeljebb 150.000 forintot lehet visszaigényelni,
 • a nyugdíjbiztosítások esetében 130.000 Ft az éves maximum,
 • a NYESZ esetében pedig 100.000 Ft.

Az összes adókedvezmény mértéke azonban személyenként nem lehet több, mint 280.000 Ft évente, vagyis aki teljesen kihasználja a nyugdíjbiztosítás és valamilyen önkéntes pénztár előnyeit, ő pontosan évi 280 000 forintos adójóváírást kaphat az államtól, amennyiben legalább ennyi SZJA-t befizetett.

Miből számítják ki az adókedvezményt?

A 20%-os adó visszaigénylés feltétele, hogy a megtakarító az adott évben fizessen személyi jövedelemadót (a bruttó bér 15%-a), vagyis rendelkezzen összevont adóalappal. Az SZJA visszatérítés ugyanis csak az adóalapból lehetséges, amelynek a következő jövedelmek lehetnek részei:

 • Bér, azaz munkavállalói jövedelem, vagy nyugdíj,
 • Megbízási díj megbízási szerződés alapján,
 • Választott tisztségviselői díj (pl.: a polgármester díja, az önkormányzati képviselők díja stb.),
 • Ingatlan bérbeadásból származó jövedelem,
 • Külföldről származó munkajövedelem

Tehát csak azok nem jogosultak adó visszatérítésre a befizetéseik után, akik az adott évben nem fizettek SZJA-t. Ilyenek lehetnek a KATA-s egyéni vállalkozók és azok, akik a családi adókedvezményeknek köszönhetően teljesen mentesültek az SZJA-fizetési kötelezettség alól.

Mennyi adókedvezményt kaphatnak a családosok?

A gyermeket nevelők SZJA-kedvezményre jogosultak, a gyermekek számától függő mértékben:

 • 1 gyerek nevelése esetén 10.000 forint az SZJA kedvezmény,
 • 2 gyerek esetén fejenként 20.000 forint (összesen 40.000 Ft),
 • 3 gyerek nevelése esetén pedig fejenként 33.000 forint (összesen 99.000 Ft) az SZJA kedvezmény havonta.

Mindebből az következik, hogy a gyermektelenek és az 1 gyerekes munkavállalók mindenképpen több SZJA-t fizetnek 280.000 Ft-nál, vagyis van miből visszaigényelni az adókedvezményt.

A két-, és három gyereket nevelő munkavállalók esetében más a helyzet, köztük a családi adókedvezménynek köszönhetően sok olyan van, aki teljesen mentesül az SZJA fizetési kötelezettség alól, így nem képződik az összevont adóalapjukban olyan összeg, amiből visszaigényelhetnék az öngondoskodásért járó extra kedvezményt.

Tehát a KATA-s egyéni vállalkozók, a GYES-en lévő édesanyák, a külföldön dolgozók, a háztartásbeliek nem fizetnek SZJA-t, a családi adókedvezményben részesültek pedig szintén nem, vagy csak kevés SZJA-t fizetnek, így számukra az adóvisszatérítés nem igényelhető, így ők sajnos sok esetben kimaradnak ennek az előnyeiből.

Adó visszaigénylés önkéntes pénztártagoknak

Az önkéntes pénztáraknak több típusa létezik. Ilyenek az önkéntes nyugdíjpénztárak, amelyek a nyugdíjbiztosításokhoz hasonlóan a rendszeres nyugdíjcélú takarékoskodást szolgálják és ilyenek az egészségpénztárak, valamint az önsegélyező pénztárak.

Ezekre a 150.000 Ft-os adó visszatérítési limit együttesen vonatkozik, tehát akkor sem lehet ennél többet visszaigényelni, ha például nyugdíjpénztárunk és egészségpénztárunk is van.

Ilyen esetben a pénztártagnak nyilatkoznia kell, hogy melyik önkéntes pénztári számlájára kéri a kedvezmény visszautalását a NAV-tól.

A maximális 150.000 Ft-os SZJA visszaigényléshez legalább évi 750.000 forintot kell befizetni.

Adó visszaigénylés nyugdíjbiztosítás után

A nyugdíjbiztosítás egy igen elterjedt konstrukció, egyike a három lehetséges nyugdíj célú megtakarítási formának (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíj-előtakarékossági számlára).

Ennek lényege, hogy a megtakarító szerződést köt egy biztosítótársasággal, és 65 éves koráig rendszeresen takarékoskodik.

Az állam a naptári évben befizetett összeg 20%-át a személyi jövedelemadónkból (SZJA) visszafizeti a megtakarítási számlánkra, ezzel megnövelve az előtakarékosságunk összegét. Fontos, hogy ezt az összeget kizárólag nyugdíjcélra kapjuk, ezért azt másra nem használhatjuk fel.

A 65 éves kor betöltésével a megtakarításban felhalmozott összeg adómentesen felvehető, függetlenül az akkori nyugdíjkorhatártól.

Az évi 130 000 forintos limit kihasználása évi 650 000 forint befizetésével lehetséges.

Adó visszaigénylés nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) után

A NYESZ egy egyszerű értékpapírszámla, nyugdíjcélhoz kötött lejárati határidővel, amin keresztül elérhetőek a nemzetközi kötvény- és részvény piac lehetőségei.

Mint minden értékpapírszámla, a NYESZ is rendszeres gondozást és pénzügyi ismereteket igényel. Emiatt a kockázata is jóval nagyobb, mint a nyugdíjpénztárnak, vagy egy nyugdíjbiztosításnak, bár az is tény, hogy hozzáértő kezekben a hozam is nagyobb lehet.

Az adókedvezmény összege a NYESZ esetében is az éves megtakarított összeg 20%-a, de a maximális SZJA visszatérítés a másik két nyugdíjcélú megtakarítási formával szemben itt csak 100.000 Ft. Ahhoz, hogy ezt maximálisan kihasználjuk, évente 500.000 forintot kell a nyugdíj-előtakarékossági számlán elhelyeznünk.

Fontos tudni, hogy a NYESZ számlánkra jóváírt adó visszatérítéseket csak abban az esetben tarthatjuk meg, ha minimum 10 évig nem vesszük ki a pénzt a számlánkról. Ha mégis idő előtt szeretnénk hozzáférni megtakarításainkhoz, akkor a NYESZ adókedvezmény teljes összegét, valamint az arra kiszabott 20%-os büntetőkamatot is vissza kell fizetni az állam részére.

Megéri az öngondoskodás

Öregedő társadalmunkban mondhatni, hogy mindenkinek kötelező gondoskodni az anyagilag gondtalan nyugdíjas éveiről, hiszen egyre több a nyugdíjas és egyre kevesebb az aktív adófizető. Ameddig 1980-ban például 2 dolgozónak kellett 1 nyugdíjast eltartani, addig a jelenlegi tendenciák szerint 2050-re 2 aktív keresőre 3 “eltartott” nyugdíjas jut majd. Vagyis a kissé idejétmúlt felosztó-kiróvó nyugdíjrendszerünk nem lesz alkalmas arra, hogy a megélhetéshez elegendő nyugdíjat biztosítson.

Az csak hab a tortán, hogy az állam adó visszatérítéssel támogatja azokat, akik hajlandóak gondoskodni magukról. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel már csak azért is, mert a visszaigényelt SZJA összege tovább növeli a megtakarításainkat és további hozamot termel.

Ön is szeretne félretenni a gondtalanabb nyugdíjas éveire? Vegye fel velünk a kapcsolatot és kérjen szakértősegítséget a megfelelő konstrukció kiválasztásához.

Lépj kapcsolatba velem most, vagy add meg elérhetőségeidet!

Kali József

Kali József

Tel.: +36 (20) 922-3909
E-mail: hello@kalijozsef.hu

Kapcsolódó cikkek