Mobil: +36 20 922 3909   Telefon: +36 1 237 0317

Kérdése van? Hívjon!

+36 (20) 922-3909

Vagy keressen e-mailben

Pénzügyi és biztosítási hírek

Bringázz biztonságban – kerékpár biztosítással!

A közlekedés veszélyes üzem, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint ez az egyik ügyfelünkkel megtörtént eset:

Zoltán 40 éves, budapesti férfi. Egyedül él a fővárosban, amióta elvégezte az egyetemet. Szeret kerékpárral közlekedni, hiszen így nem kerül városi dugóba és egyúttal megvan a napi mozgás is munkába járás közben.Zoltán egyik reggel súlyos balesetet szenvedett – szabályosan közlekedett biciklijével, amikor egy figyelmetlen autós, kanyarodás közben elgázolta. Az ütközés során ügyfelünk a járdaszegélyre zuhant és elvesztette eszméletét. A kórházban tért magához, ahol kezelőorvosa tájékoztatta a szomorú tényekről. Az esés következtében súlyos gerincsérülést, csigolyatörést és bal karján nyílt törést szenvedett. Az első, életmentő műtétet már el is végezték rajta.

Orvosa ekkor 30 nap kórházi ellátást prognosztizál Zoltánnak, azonban egy héttel később, szövődmények miatt bal karját amputálni kell. Maradandó egészségkárosodása 80%-os, immár csak kerekesszékben tudja folytatni életét.

A mérhetetlen lelki teher mellett, melynek feldolgozásához hosszú hónapokra lesz szükség, Zoltán számláját is számtalan extra kiadás terheli:

  • kerekesszék beszerzése
  • lakásának akadálymentesítése, átalakítása
  • gyógyszerek költései
  • gyógytorna kiadások
  • megváltozott életkörülmények miatti kiesés

A lelki terhet is valamelyest könnyebbé teszi, ha legalább az anyagiak miatt nem kell folyamatos stresszben élnie az embernek. Zoltán a fenti balesete után az alábbi térítések jártak, mivel rendelkezett bringa biztosítással:

    • A gerincműtét besorolása után 200% műtéti térítés
    • A bal kar amputációja miatt további 50% műtéti térítés

Az alábbi táblázat bemutatja, hogy egyes esetekben milyen szolgáltatásokat kínál a biztosító a biztosított kerékpáros ügyfeleknek:

Biztosítási kockázatok Bringa biztosítás
Biztosítási összeg Biztosító szolgáltatása
Csonttörés 50.000 Ft 50.000 Ft
Baleseti kórházi napi térítés 6.000 Ft 180.000 Ft
Baleseti műtéti térítés 400.000 Ft 1.000.000 Ft
Közlekedési baleseti halál 2.000.000 Ft  
Közlekedési baleseti eredetű maradandó egészségkárosodás 3.000.000 Ft 2.400.000 Ft
Kerékpáros közlekedési balesetből eredő halál 2.000.000 Ft  
Kerékpáros közlekedési balesetből eredő maradandó egészségkárosodás 3.000.000 Ft 2.400.000 Ft
Éves díj 16.133 Ft  
Szolgáltatás összesen 6.030.000 Ft

 

Kerékpáros kultúra Magyarországon

Kerékpáros kultúrában és a kerékpárutak minőségében messze nem érünk Hollandia nyomába, azonban a kerékpárosok számának növekedési üteme már jócskán meghaladja a flandriaiakét. Többek között ennek is köszönhető, hogy itthon a városlakók kevésbé gyakorlott kerékpárosok, hiszen nem terjedt el ennek a közlekedési eszköznek a kultúrája.

bringa-biztositas2

Biciklis közlekedés veszélyei

A városi kerékpárosokra számtalan veszély leselkedik, amire indulás előtt kevesen gondolnak. A biciklisek többszörösen is kitettek az időjárás szeszélyeinek, egy széllökés, vagy zápor nem csak pillanatnyi kellemetlenséget okoz. A keskenyebb kerekek érzékenyebbek az úthibákra törmelékekre, könnyebben defektet is kapnak, ami szintén komoly veszélyforrás.

A közlekedés többi résztvevője sokszor a legnagyobb jóindulattal is kárt okozhatnak a bringásoknak – számos helyen a buszsávban vezet a kerékpárút, azonban egy autóbusz légörvényét ellensúlyozni komoly figyelmet és felkészültséget igényel.

Kerékpáros balesetek és a KRESZ

A kerékpáros balesetek legnagyobb arányban lakott területen belül, főként városban, nagyvárosban történnek. Gyakori a súlyos sérüléssel, maradandó károsodással, halállal végződnek. mindezt tetézi, hogy sokan nem használják a legszükségesebb védőfelszereléseket sem, arra hivatkozva, hogy azok kényelmetlenek!

Ráadásul a biciklisekre vonatkozó KRESZ oktatása erősen hiányos – így hanyagabb bringások bizony saját maguk idézik elő a veszélyt. A kerékpárok alapvető biztonsági felszereltségéhez hozzá kellene tartoznia elöl fehér, hátul vörös fényt adó lámpáknak, sárga fényvisszaverő prizmáknak mindkét keréken (legalább 1-1 darab) és legalább egy vörösnek a kerékpár hátulján és egy hangjelzőnek (csengő). Ezen kívül talán a legfontosabb, hogy a kerékpár fel legyen szerelve két, egymástól függetlenül működő (jól működő!) fékberendezéssel!

Mit tehetsz azért, hogy biztonságban ülhess a bringa nyergében?

Természetesen viselj minél jobb minőségű egyéni védőfelszerelést! Ez elengedhetetlen a biztonságos városi biciklizéshez. Gyakorolj minél többet, lehetőleg forgalommentes helyen – parkolóban, zárt udvarban – meglásd hasznodra válik, ha nem egyből a forgalomban próbálod meg uralni a kerékpárt.

És végül, de nem utolsósorban, köss bringa biztosítást, ami a balesettől ugyan nem véd meg, de ha bekövetkezik a baj, akkor legalább anyagi tekintetben nyugodt lehetsz: A váratlan kiadások nem téged terhelnek, koncentrálhatsz teljes erőből a gyógyulásra!

Ha a városi biciklizés mellett döntöttél, akkor vedd fel velem a kapcsolatot, még indulás előtt!

 

Lépj kapcsolatba velem most, vagy add meg elérhetőségeidet!

Kali József

Kali József

Tel.: +36 (20) 922-3909
E-mail: hello@kalijozsef.hu

Az alábbi cikkek is fontosak lehetnek számodra:

Kapcsolódó cikkek