Mobil: +36 20 922 3909   Telefon: +36 1 237 0317

Kérdése van? Hívjon!

+36 (20) 922-3909

Vagy keressen e-mailben

Pénzügyi és biztosítási hírek

Van jó és rossz befektetés?

Nagyon nehéz dolga van annak aki előre meg szeretné határozni, hogy melyik instrumentum lesz jó hozamú és melyik veszteséges. Sajnos alacsony kockázat mellett kiugróan magas hozamokat nem lehet elérni. A jelenlegi pénzügyi kultúrában gyakori az a megállapítás, hogy ha jól sikerül egy befektetés akkor a megbízó büszke a döntésére, viszont, ha rosszul sül el, akkor a befektető úgy véli, hogy rosszat ajánlottak neki.

A lecsökkent betéti kamatok mellett a csúcs befektetési alapok egy év alatt 20-40% hozamot értek el. Ezek alapján igenis reális alternatívát nyújtottak a befektetési alapok. Azonban nem mindenki lehet maradéktalanul boldog! Azoknak, akik rosszul választottak alapot, igen csekély hozammal kellett beérniük.

A bankmonitor.hu összehasonlította a 10 legjobb és a 10 legrosszabb befektetési alap átlagos teljesítményét. Miért? A következő egy év legjobb alapját szinte lehetetlen hozamkulombseggrafikon20140206kiválasztani, de gondos körültekintéssel meghatározható, hogy mely alapoktól várható nagyobb valószínűséggel átlag feletti hozam.

Mégis hogyan válasszak a befektetések közül?
Gyakorlati javaslataink:

  • NE fogadjuk el a bankunk által elsőként megemlített befektetési alapot! Az ajánlások egy részét ugyanis az aktuális értékesítési célok motiválhatják (ebben nincs semmi meglepő, az egész világon tetten érhető gyakorlat)
  • Legyen gyanús, ha bankunk csak a saját termékei közül ajánl befektetési alapot.
  • Tegyünk fel kérdéseket az ajánlott alappal kapcsolatban és figyeljünk a válaszok következetességére
  • Ne döntsünk az elmúlt egy év hozama alapján. Ha kizárólag ez alapján döntünk, akkor lehet, hogy egy pillanatnyi jó eredményt követően fogjuk kiválasztani az alapot, amitől soha többet nem látunk jó hozamot.
  • DE nézzük meg, hogy az adott alapnak milyen volt a múltbeli teljesítménye: (1) tartósan a saját kategóriájának átlaga felett teljesít? (2) milyen hozamkilengések voltak jellemzők, mekkora volt a legnagyobb negatív hozam?
  • Nézzük meg az alap méretét (nettó eszközérték): egy milliárd forint alatt ritkán találunk minőségi alapot
  • Olvassuk el az alap rövid tájékoztatóját: mibe fektet az alap?
  • Fontos megérteni, hogy az alapok teljesítményét jelentősen befolyásolja a külső környezet. Ha pl. vége van a kamatcsökkentési hullámnak, akkor nem várhatunk újfent kiugró teljesítményt a kötvényalapoktól.
  • Legyen reális, hogy mekkora hozamot szeretnénk elérni: ha ma valaki úgy szeretne befektetési alapot vásárolni, hogy 20% hozamot akar, minimális kockázattal, akkor inkább ne fektessen be, mert ilyen befektetés nincs!
  • Szánjunk rá időt! Két perc alatt nem lehet megalapozott döntést hozni…Forrás: bankmonitor.hu

 

Kapcsolódó cikkek