Mobil: +36 20 922 3909   Telefon: +36 1 237 0317

Kérdése van? Hívjon!

+36 (20) 922-3909

Vagy keressen e-mailben

Pénzügyi és biztosítási hírek

Nyári munka, diákmunka, szakmai gyakorlat: kié a felelősség?

Becslések szerint évente Magyarországon 130 ezer diák vállal tanulmányai mellett munkát. A nyári szezonban különösen nagy hangsúlyt kap a tanulók foglalkoztatása, ilyenkor az egyetemisták mellett sok helyen alkalmaznak középiskolásokat is. A diákok foglalkoztatása számos előnnyel jár mindkét fél számára, de mi történik, ha a tanuló hibázik, kit terhel a felelősség. A felelősségbiztosítással rendelkező cégek és az általuk közvetlenül foglalkoztatott tanulók biztonságban végezhetik munkájukat: a Generali Biztosító felelősségbiztosításai kiterjednek a diákmunkában foglalkoztatottakra is.

5 + 2 leg a diákmunkáról

  • Legnépszerűbb munkák: strandokon, vidámparkokban, csúszdaparkokban és fesztiválokon végzett munka, árufeltöltés, irodai adminisztráció
  • Leggyakoribb munkák: irodai diákmunka (adatrögzítés, adminisztratív munkák, telefonos munkák, borítékolás.), fizikai diákmunka (árufeltöltés, áruházi munkák, csomagolás, bolti kisegítő munkák), hostess diákmunka (kóstoltatások), promóciós diákmunkák
  • Legfiatalabb munkavállaló: a nyári szünidőben már 15 éves kortól dolgozhatnak a tanulók szülői engedéllyel
  • Legtöbb foglalkoztatott diák: becslések szerint évente Magyarországon 130 ezer diák vállal tanulmányai mellett munkát
  • +1: legális foglalkoztatási formák: hagyományos munkaszerződéssel foglalkoztathatók a 16. életévüket betöltött diákok, illetve az iskolai szünet alatt 15 éves nappali tagozatos tanulók, szülői beleegyezéssel. A munkáltatók élhetnek az egyszerűsített foglalkoztatás lehetőségével, önálló tevékenységként végzett nyári munka esetén pedig megbízási szerződéssel, de a nappali tagozatos diákok jelentős számban vállalnak munkát iskolaszövetkezeteken keresztül is.
  • +2: felelősségbiztosítás: felelősségbiztosítás kötésével nemcsak magukat védhetik meg a vállalkozók, de a közvetlenül általuk foglalkoztatott tanulók is nagyobb biztonságban végezhetik nyári munkájukat.
Kapcsolódó cikkek