Mobil: +36 20 922 3909   Telefon: +36 1 237 0317

Kérdése van? Hívjon!

+36 (20) 922-3909

Vagy keressen e-mailben

Pénzügyi és biztosítási hírek

Lakáshitel önerővel vagy anélkül? – 2020

LAKÁSHITEL ÖNERŐVEL

Mi az önerő?

Az önerőre nagyobb hitelösszeg felvételéhez van szükség, amelynek mértékét a bankok és MNB határozza meg. Egy olyan összegről beszélünk, amelyt az adós saját maga gyűjtött össze, amely alapot és biztonságot ad a hitelezőnek. Az önerő a saját megspórolt pénzünk, de például a lakástakarékpénztárt – mint lakáscélú megtakarítást – is elfogadják önerőként. A lakástakarékpénztár  előnyeiről és felhasználhatóságáról itt olvashatsz.

Kell önerő a lakáshitelhez?

Néha az ügyfelekkel való beszélgetés alkalmával felmerül, hogy milyen lakásvásárlási hitelt tudok nekik javasolni önerő nélkül. Ügyfeleimmel mindig megoldásokban gondolkodunk. Hogyan legyen saját lakásom akár hitel és önerő nélkül? – típusú kérdések tapasztalatait szeretném most megosztani veled. A kulcs tehát az önerő összegyűjtése. Az én saját tapasztalatom alapján, minden napnak megvan a jelentősége így, ha azt szeretnéd, hogy legyen egy saját otthonod, akkor még ma kell cselekedned. Tűzd ki a célod, tartsd rajta a szemed, és akkor van esélyed!

Minimum mennyi önerő szükséges lakáshitelhez?

Forinthitel esetén a hitelfedezeti mutató maximális értéke 80% lehet, tehát ez azt jelenti, hogy a 20%-ot neked kell felmutatni.

Használt vagy új ingatlan lakáshitellel

Finanszírozás, vagy kamat szempontjából a bankok nem különböztetik meg a lakáshiteleket a szerint, hogy használt vagy új ingatlant vásárol az ügyfél.

Lakáshitel kalkuláció – Jelzáloghitel lakásvásárlásra

Mekkora lakáshitelt kaphatok?
A fedezetül felajánlott ingatlan(ok) értéke(i) határozza meg a felvehető hitel összegét. Ezen felül az igazolt havi nettó jövedelem és a kamatfixálás időtartama befolyásolja a keretet.

Jövedelem Kamatperiódus
5 évnél kevesebb Min.5 év-max.10 év Min.10 év vagy végig fix
500.000 HUF alatti havi nettó 25% 35% 50%
500.000 HUF vagy feletti havi nettó 30% 40% 60%

A fenti táblázatban látható, hogy az igazolt jövedelmet meddig lehet terhelni lakáshitel esetén. A fedezetül felajánlott ingatlan maximum a forgalmi (piaci) értékének 80%-ig terhelhető hitellel, de vannak olyan bankok, amelyek alacsonyabb értéken húzzák meg a határt. Ez azt jelenti, hogy akár egy 20%-os önerővel lakástulajdonossá válhatsz.

 

Lakáshitel önerő nélkül – ha 0 az önerő

Amennyiben pótfedezetként egy megörökölt vagy akár egy szülői ingatlan kerül bevonásra, úgy lehetséges a nulla önerős vásárlás is, de csakis abban az esetben, ha teljes mértékben fedezi a felvenni kívánt összeg mértékét. Azonban sokkal biztonságosabb, ha önerővel rendelkezünk, legyen ez akár minimális összeg. A másik lehetséges megoldás, például kisebb értékű ingatlanok vásárlása esetén, az önerőt fedezheti a meglévő gyermekek után igénybe vehető CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) összege. Ez a megoldás nem minden banknál kivitelezhető, mert egyes pénzintézetek előírnak – ebben az esetben is – legalább 10% saját tőkét.
Viszont a megfelelő célkitűzés mellett gyorsabban összegyűlhet az önerő, mint gondolnád. Éppen ebben tudok számodra segíteni.

 

Lépj kapcsolatba velem most, vagy add meg elérhetőségeidet!

Kali József

Kali József

Tel.: +36 (20) 922-3909
E-mail: hello@kalijozsef.hu

Az alábbi cikkek is fontosak lehetnek az ön számára:

 

 

 

Kapcsolódó cikkek