Mobil: +36 20 922 3909   Telefon: +36 1 237 0317

Kérdése van? Hívjon!

+36 (20) 922-3909

Vagy keressen e-mailben

Pénzügyi és biztosítási hírek

Lakáshitel önerővel vagy anélkül? – 2020

LAKÁSHITEL?

Ha már túl késő a megtakarításhoz, akkor kénytelen leszel ehhez a lehetőséghez nyúlni. Itt is lépésről-lépésre fizeted ki a lakás árát, azonban itt fordított a helyzet és rögtön mínuszból indulsz: Tartozol a banknak. Ez pedig pénzbe kerül, amit jó esetben saját magadnak is gyűjthetnél!

Ez a cikkem épp erről szól, ezért itt nem részeletezem újra, hogyan vásárolj saját lakást 5 év alatt, albérletből indulva >

Sok esetben azonban hosszú távon jobban jársz, ha saját lakást veszel hitellel, mintha albérletben lakna az egyetem alatt a gyermeked. A lakás átíratásánál kalkulálnod kell az illetékfizetéssel is, ne felejtsd el! Itt több kedvezményt is igénybe vehetsz, ha előre gondolkodsz.

LAKÁSHITEL ÖNERŐVEL

Mi az önerő?

Az önerőre nagyobb hitelösszeg felvételéhez van szükség, amelynek mértékét a bankok és MNB határozza meg. Egy olyan összegről beszélünk, amelyt az adós saját maga gyűjtött össze, amely alapot és biztonságot ad a hitelezőnek. Az önerő a saját megspórolt pénzünk, de például a lakástakarékpénztárt – mint lakáscélú megtakarítást – is elfogadják önerőként. A lakástakarékpénztár  előnyeiről és felhasználhatóságáról itt olvashatsz.

Kell önerő a lakáshitelhez?

Néha az ügyfelekkel való beszélgetés alkalmával felmerül, hogy milyen lakásvásárlási hitelt tudok nekik javasolni önerő nélkül. Ügyfeleimmel mindig megoldásokban gondolkodunk. Hogyan legyen saját lakásom akár hitel és önerő nélkül? – típusú kérdések tapasztalatait szeretném most megosztani veled. A kulcs tehát az önerő összegyűjtése. Az én saját tapasztalatom alapján, minden napnak megvan a jelentősége így, ha azt szeretnéd, hogy legyen egy saját otthonod, akkor még ma kell cselekedned. Tűzd ki a célod, tartsd rajta a szemed, és akkor van esélyed!

Minimum mennyi önerő szükséges lakáshitelhez?

Forinthitel esetén a hitelfedezeti mutató maximális értéke 80% lehet, tehát ez azt jelenti, hogy a 20%-ot neked kell felmutatni.

Használt vagy új ingatlan lakáshitellel

Finanszírozás, vagy kamat szempontjából a bankok nem különböztetik meg a lakáshiteleket a szerint, hogy használt vagy új ingatlant vásárol az ügyfél.

Lakáshitel kalkuláció – Jelzáloghitel lakásvásárlásra

Mekkora lakáshitelt kaphatok?
A fedezetül felajánlott ingatlan(ok) értéke(i) határozza meg a felvehető hitel összegét. Ezen felül az igazolt havi nettó jövedelem és a kamatfixálás időtartama befolyásolja a keretet.

Jövedelem Kamatperiódus
5 évnél kevesebb Min.5 év-max.10 év Min.10 év vagy végig fix
500.000 HUF alatti havi nettó 25% 35% 50%
500.000 HUF vagy feletti havi nettó 30% 40% 60%

A fenti táblázatban látható, hogy az igazolt jövedelmet meddig lehet terhelni lakáshitel esetén. A fedezetül felajánlott ingatlan maximum a forgalmi (piaci) értékének 80%-ig terhelhető hitellel, de vannak olyan bankok, amelyek alacsonyabb értéken húzzák meg a határt. Ez azt jelenti, hogy akár egy 20%-os önerővel lakástulajdonossá válhatsz.

 

Lakáshitel önerő nélkül – ha 0 az önerő

Amennyiben pótfedezetként egy megörökölt vagy akár egy szülői ingatlan kerül bevonásra, úgy lehetséges a nulla önerős vásárlás is, de csakis abban az esetben, ha teljes mértékben fedezi a felvenni kívánt összeg mértékét. Azonban sokkal biztonságosabb, ha önerővel rendelkezünk, legyen ez akár minimális összeg. A másik lehetséges megoldás, például kisebb értékű ingatlanok vásárlása esetén, az önerőt fedezheti a meglévő gyermekek után igénybe vehető CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) összege. Ez a megoldás nem minden banknál kivitelezhető, mert egyes pénzintézetek előírnak – ebben az esetben is – legalább 10% saját tőkét.
Viszont a megfelelő célkitűzés mellett gyorsabban összegyűlhet az önerő, mint gondolnád. Éppen ebben tudok számodra segíteni.

 

Mire ügyelj, ha a gyermeked nevére vásárolsz lakást?

Szülőként vásárolhatsz a gyereknek lakást, azonban ha még nincs jövedelme, akkor a lakáshitel igénylésnél neked kell helytállnod. A bankok ugyanis a jövedelmet veszik elsősorban figyelembe, azt hogy miből tudja majd a hiteligénylő visszafizetni a pénzt.

A hiedelmekkel ellentétben a diákhitel nem kizáró tényező a hitelfelvétel esetében, sőt érdemes fontolóra venni, hogy ezt a forrást az önerőben felhasználjátok, hiszen bizonyos esetekben a kamatozása kedvezőbb lehet és csak a gyermek munkába állását követően kell elkezdeni törleszteni. Azonban a törlesztés összegével kalkulálnod kell a későbbiek során, hogy a család képes lesz-e felvállalni ezt a kiadást!

Lépj kapcsolatba velem most, vagy add meg elérhetőségeidet!

Kali József

Kali József

Tel.: +36 (20) 922-3909
E-mail: hello@kalijozsef.hu

Az alábbi cikkek is fontosak lehetnek az ön számára:

 

 

 

Kapcsolódó cikkek