Mobil: +36 20 922 3909   Telefon: +36 1 237 0317

Kérdése van? Hívjon!

+36 (20) 922-3909

Vagy keressen e-mailben

Pénzügyi és biztosítási hírek

Akkor most kötelező a nyugdíjelőtakarékosság??

Nyugdíjelőtakarékosság

IMG_3991Már mindenki számára köztudott, hogy akinek gépjárműve van, annak a törvény előírja, hogy kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kell kötnie; – és a nyugdíj nem kötelező? Miért nem köt mindenki nyugdíjbiztosítást?  A válasz egyszerűnek tűnik: mert azt hiszik, hogy nem kötelező, hisz a törvény nem írja elő!? Itt van az ördög elásva.

Ha egy kicsit jobban megvizsgáljuk az ügyet, akkor hamar szemünk előtt találjuk Magyarország Alaptörvényét. Pontosabban az Alaptörvény XVI. cikkét, mely így szól: A szülők kötelesek kiskorú gyermekeikről gondoskodni és a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni. Biztos ezt akarjuk?
Mindezt a Polgári Törvénykönyv is megerősíti (PTK. 4:196§): Tartási kötelezettsége áll fenn elsősorban a szülőknek a gyermekével és a gyermekeknek a szülőjével szemben. Ha a tartásra jogosultnak nincs gyermeke, távolabbi leszármazói kötelesek őt eltartani.

A demográfiai változások is elég beszédesek, sokkal kevesebb eltartóra, sokkal több eltartandó jut. Várhatóan 15 éven belül több mint 2 millióan mennek nyugdíjba, míg a munkaerőpiacra ugyanennyi éven belül, alig több mint 1,6 millióan kerülnek. Ez arra enged következtetni, hogy közel fél millió járulékfizető fog hiányozni 15 éven belül, és amennyiben ehhez a létszámhoz hozzávesszük a tartósan külföldön dolgozó embereket, akkor bizony a hiány eléri az egy millió befizetőt. Ez komoly hiányt jelent a nyugdíjkasszából.

A tét nem kicsi: a gyermekeim nyakába varrom magam életem végéig vagy elkezdem a nyugdíjcélú megtakarítást?

 

 

Kapcsolódó cikkek