Mobil: +36 20 922 3909   Telefon: +36 1 237 0317

Kérdése van? Hívjon!

+36 (20) 922-3909

Vagy keressen e-mailben

Pénzügyi és biztosítási hírek

A kártérítésre „rámehet” a vezetők háza is?

A Polgári Törvénykönyv változásával, ha egy KKV ügyvezetője vagy más vezető állású munkavállalója úgy ír alá egy szerződést, hogy az abban foglaltakat nem tudja teljesíteni, és ezzel kárt okoz a másik szerződőnek és saját cégének is, március 15-e után a kárért már magánvagyonával is felel. A Generali kifejezetten erre a jogszabályi változásra reagálva kialakított új biztosítása azonban mentesíti az ügyvezetőt helytállási kötelezettsége alól.

A most megjelenő vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása Nyugat-Európában illetve az Egyesült Államokban már széles körben elterjedt, míg a hazai cégvezetők, noha egyre inkább biztonság- és kockázattudatosak, csak az elmúlt hónapokban, a Ptk. változtatásaiból kifolyólag kezdtek el nagyobb létszámban ilyen megoldásokat keresni.

„Az elmúlt hónapokban főként a KKV-szektor tagjai voltak azok, akik, felismerve a lehetséges veszélyt, egyre nagyobb érdeklődést tanúsítottak az új felelősségbiztosítás iránt, saját vagyonuk védelme érdekében. Hiszen a harmadik félnek okozott kárért egyetemlegesen felel a társaság és a vezető, és ezen vállalkozások méretéből is adódóan számukra egy-egy káresemény végzetes is lehet, de felelősségbiztosítással minimalizálható a kár” – mondta Sinkó Ferenc, a Generali vállalatbiztosítási igazgatója.

Példák:

  • Egy faipari feldolgozással foglalkozó cég ügyvezetője tudta, hogy a szalagfűrész gépek hibásak, és ennek ellenére aláírt egy szerződést a cég nevében, majd a cég nem tudja teljesíteni a szerződését, így felmerült az ügyvezető felelőssége. Az ügyvezető március 15-ét követően a megrendelőnek okozott kárért magánvagyonának terhére a faipari céggel egyetemlegesen felel.
  • Sérelemdíj fizetésére kötelezhető például a gyorsétterem ügyvezetője, amennyiben a versenytárs étterem jó hírnevét sértő, hitelrontó hirdetés megjelenésére reklámszerződést köt, mellyel a versenytársnak jelentős kárt okoz és ezzel összefüggésben a versenytárs személyiségi jogát (jó hírnevét) is sérti.

A Generali Biztosító a Ptk. módosításának megfelelő biztosítási megoldásokat kínál a vezető tisztségviselők számára. Tevékenységi felelősségbiztosítás esetén ön is biztonságban lehet.

Kérjen tőlünk egy ajánlatot!

Add meg elérhetőségeidet:

Lépj kapcsolatba velem most, vagy add meg elérhetőségeidet!

Kali József

Kali József

Tel.: +36 (20) 922-3909
E-mail: hello@kalijozsef.hu

 

Kapcsolódó cikkek