Mobil: +36 20 922 3909   Telefon: +36 1 237 0317

Kérdése van? Hívjon!

+36 (20) 922-3909

Vagy keressen e-mailben

Pénzügyi és biztosítási hírek

Több évre is befagyhatnak a megtakarítások az életbiztosításoknál

Több évre is befagyhatnak a megtakarítások az életbiztosításoknál

Akár két évre is befagyaszthatják a biztosítók a befektetési életbiztosítás (unit-linked) keretében kínált eszközalapot – derül ki a biztosítási törvény tervezett módosításából. A lépésre – ami a garantált alapokat is érintheti – akkor kerülhet sor, ha értékesítési nehézségek lépnek fel.

A biztosító az ügyfelek érdekében a befektetési egységekhez kötött életbiztosítási szerződéshez kapcsolódó eszközalap befektetési egységeinek eladását és vételét felfüggeszti, amennyiben az eszközalap nettó eszközértéke, illetve ezzel együtt a befektetési egységeknek az árfolyama azért nem állapítható meg, mert az eszközalap eszközei részben vagy egészben eladhatatlanná váltak – olvasható a nemzetgazdasági által benyújtott törvénymódosításban. A felfüggesztés idején a befektetők nem juthatnak hozzá pénzükhöz. Ha a befagyasztás tovább tart egy hónapnál, az időközben adott megbízást újra meg kell ismételni. Erről a biztosítónak értesítenie kell befektetőjét. Garantált eszközalap esetén – függetlenül az illikvid eszközök hányadától – ilyenkor a teljes eszközalapot felfüggesztik – írja Az én pénzem pénzügyi portál.

Amennyiben a piaci viszonyok miatt egy eszközalapot fel kell függeszteni, ez elkerülhetetlenül bekövetkezik, függetlenül attól, hogy erre vonatkozólag született-e törvényi szabályzás vagy sem. A szabályok leírása azonban tiszta helyzetet teremt, VÉDI AZ ÜGYFELEK ÉRDEKEIT.

Tekintsük át nagy vonalakban a jelenleg ismert legfontosabb tényeket!

Az Országgyűlés közel áll ahhoz, hogy elfogadja a Bit. módosítását. Ennek részeként, az eszközalapok felfüggesztésének szabályozása – a jelenlegi tervezet szerint – 2014. január 1-jén lép majd hatályba.

Az eszközalapok felfüggesztésére akkor kerülhet sor, ha az eszközalap vételi ára nem állapítható meg, mert az eszközalap eszközei vagy eszközeinek egy része illikviddé vált. A tervezett szabályozás szerint ekkor, az eszközalapot meg kell osztania likvid és illikvid részre. A likvid rész változatlanul működhet tovább, az illikvid rész terhére azonban semmilyen kifizetés nem kezdeményezhető, abba új befizetés nem fogadható be. Az ügyfeleknek az adott eszközalapban lévő egységeit megfelelő arányban kerülnek a likvid, illetve illikvid eszközalaprészbe. Így kerülhető el az, hogy a korán ébredő ügyfelek „elhordják” a likvid részt, a többiek pedig bent ragadjanak.

A felfüggesztés alatt is teljesít a biztosító mind elérési, mind haláleseti szolgáltatást, de az illikvid eszközalaprészt ezeknél a szolgáltatásoknál nem veszi figyelembe. Ugyanígy járhat el a biztosító visszavásárlás, ill. részleges visszavásárlás esetén is.

A likviditás helyreállása után az eszközalap újra értékelhetővé válik. A biztosítónak ekkor – a most születendő szabályozást követve – el kell számolnia az ügyfeleivel.

Kapcsolódó cikkek