Mobil: +36 20 922 3909   Telefon: +36 1 237 0317

Kérdése van? Hívjon!

+36 (20) 922-3909

Vagy keressen e-mailben

Pénzügyi és biztosítási hírek

Tippek a saját lakásszerzéshez!

Lakáshoz jutni manapság egyáltalán nem könnyű, létezik azonban néhány lehetőség, ami sokat segíthet, az akár 720 ezer forintos összeget jelentő lakástakaréktól az önkormányzati támogatásig.

cob_house_kunyho Angliában élő, egykor művész oktató Michael Buck, mindössze 150 fontból, azaz körülbelül 52 ezer forintból épített magának otthont. A ház szinte minden négyzetmétere újrahasznosított anyagokból készült. Ilyen öko házat bárki tud építeni magának. Michaelnek két évre volt szüksége.

Abban az esetben, ha nem akar lemondani a komfortról és nem szeretne élete végéig albérletben élni, akkor az alábbi lehetőségek valamelyikét vagy akár kombinálva érdemes választania:

  • Lakás-előtakarékossági számla: lakáscélok érdekében tud takarékoskodni, melyhez az állam is hozzátesz, pontosan a befizetések 30%-át. Ez, a vissza nem térítendő támogatás, minden magyar állampolgárnak alanyi jogon jár, maximális összege pedig 720 ezer forint.
  • Kamattámogatott hitel: Ha gyorsan szeretne lakást vásárolni, érdemes igénybe venni az állam által nyújtott, otthonteremtési kamattámogatást, így a törlesztőrészlet nem terheli majd meg annyira a havi költségvetést.
  • Lakáslízing: A lakáslízing esetében ugyanúgy fizetni kell a havi részleteket, mint a hitelnél, azonban csak a végén kerül a nevére a lakás.
  • Eltartási szerződés:  Az eltartási szerződés lényege a kölcsönös segítségnyújtás. Aki vállalja, felelősséggel tartozik az általa eltartott idős emberért, aki cserébe ingatlanját is felajánlhatja.
  • Önkormányzati támogatás: Egyre több önkormányzat támogatja a fiatalok letelepedését azzal, hogy vissza nem térítendő támogatást ad lakásvásárlásra azoknak a fiataloknak, akik az adott helyen kívánnak elhelyezkedni. A lehetőségekről érdemes a helyi önkormányzatnál érdeklődni.
  • Lakásépítési támogatás (SZOCPOL): Ha van már gyermek, illetve tervbe van véve, érdemes felvenni a szocpolt, illetve a megelőlegező szocpolt, mely vissza nem térítendő támogatást nyújt a lakásvásárláshoz/építéshez.
  • Pályázatok: Több szervezet, illetve a kormány is hirdet pályázatot házépítésre, melyhez jelentős támogatást nyújtanak. Ilyen például a NagyCsaládiHáz projekt, mely építőanyagot biztosít a nyertesnek, de például már a kormány is írt ki pályázatot passzív házak építésére.
  • Hosszú távú albérlet: Ha semmiképp nem tud saját lakást szerezni, igényelhet hosszútávú albérletet az önkormányzattól. Erre pályázatot kell benyújtani, melynek részleteiről érdeklődni érdemes a lakóhely szerinti önkormányzatnál.
Kapcsolódó cikkek