Mobil: +36 20 922 3909   Telefon: +36 1 237 0317

Kérdése van? Hívjon!

+36 (20) 922-3909

Vagy keressen e-mailben

Pénzügyi és biztosítási hírek

Nyugdíjfröccs – Az év slágere

Akkor amikor az egészségügyi ellátás és a nyugdíj már nem jár, hanem úgy fizetjük mint adót, az adókedvezmény úgy kellett mint egy falat kenyér.

Mint ismert 2010-ben a magánnyugdíjpénztári számlákon felhalmozott pénzek jelentős részét sikerült visszairányítani az állami kasszába, így kérdésessé vált az inaktív időszak pénzügyi finanszírozása.
A nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) és az önkéntes nyugdíjpénztárak évek óta “élvezeték” az adókedvezmény általi támogatást, viszont számottevő portfóliót nem sikerült összehozni.

2014. január 1-től a törvény lehetőséget ad arra, hogy az életbiztosítások egy részéhez, mégpedig a nyugdíjcélúakhoz, a befizetett biztosítási díjak után 20% adókedvezménnyel gyarapítsák a megtakarításaikat. Ez a lehetőség minden szempontból kedvezőbb, mint a korábban alkalmazott adókedvezmény, hisz:

  • az évi maximális adókedvezmény 100 ezer helyett 130 ezerre emelkedett (NYESZ és az ÖNYP együttesen max. 280 ezer)
  • nincs jövedelem limit, tehát a magas jövedelmű ügyfelek is élvezik a támogatást
  • nemcsak a rendszeres díjak után, hanem az eseti befizetések után is jár az adókedvezmény

A biztosítók üdvözölték a változást, hiszen ezzel megszűnik a nyugdíjcélú megtakarítások körében az életbiztosítások régóta fájlalt hátránya. Bízunk benne, hogy egyre inkább felértékelődik az öngondoskodás szerepe, és egyre többen tartják maguknál az adójuk ezen részét.

 

Kapcsolódó cikkek