Mobil: +36 20 922 3909   Telefon: +36 1 237 0317

Kérdése van? Hívjon!

+36 (20) 922-3909

Vagy keressen e-mailben

Pénzügyi és biztosítási hírek

Beszakadtak a részvénypiacok. Mit érdemes csinálni?

Beszakadt részvénypiacok – Mutatjuk mitévő legyen

Hirtelen és jelentős korrekciót láthattunk az elmúlt hetekben a világ tőzsdéin. A júliusi lokális csúcsokhoz képest mind az amerikai, mind az európai részvénypiacok 10 százalékot meghaladó mértékben zuhantak, de a feltörekvő piacokon még ennél is nagyobb eséseket láthattunk. A korrekciót több negatív tényező együttes hatása váltotta ki, de leginkább a globális növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak, azon belül is a gyenge kínai makrogazdasági adatok borzolták a kedélyeket.

A világgazdaság jelenlegi kilátásai alapján nem tartunk attól, hogy a 2008-ban látott összeomlásra esély nyílna a vezető fejlett részvényindexekben, a volatilitás (árfolyam-ingadozás) emelkedésére azonban érdemes felkészülni a jövőben, az elmúlt években látott alacsony szinteket nem tartjuk fenntarthatónak. A legfontosabb okok között kiemelhető az amerikai jegybank előtt álló kamatemelési sorozat, mellyel egy jelentős védőháló kerül ki a rendszerből, a részvénypiacok átlagosnál magasabb értékeltsége, és a sérülékenyebb feltörekvő piacok magasabb globális részesedése.

Kínában egy lassuló gazdasági mutatók alapján nehezen indokolható részvénypiaci buborék kipukkanását láthatjuk, a kínai piac hatalmas ingadozásai azonban nem lehetnek kizárólagos fokmérői a globális gazdasági kilátásoknak. Meglátásunk szerint a kínai döntéshozóknak még számos eszköz áll rendelkezésre a gazdaság stimulálása érdekében, és elkötelezettek a gazdasági recesszió elkerülése érdekében.

Tőzsdei szempontból nagyon fontos, hogy a meghatározó amerikai és európai vállalatoknak összességében sem a feltörekvő Ázsia, sem Kína felé nincsen jelentős kitettsége. A múltbéli tapasztalatok is azt mutatják, hogy az átlagos korrekcióknak megfelelő mértékű (10-15% közötti lejtmenetet) értünk el az iránymutató indexekben. A fejlett piacok erősen ingadozó, de markáns szerdai és csütörtöki emelkedésen vannak túl. Véleményünk szerint rövid távon fennmaradhat az ideges hangulat a globális tőkepiacokon, és érdemes fokozottan követni az Ázsiából érkező, Kínához szorosan kapcsolt országok (pld Dél-Korea, Tajvan) makrogazdasági adatait. Hosszabb távon továbbra is a fejlett részvénypiacokat, ezen belül is Európát tartjuk a legvonzóbb eszközosztálynak.

Kapcsolódó cikkek