Mobil: +36 20 922 3909   Telefon: +36 1 237 0317

Kérdése van? Hívjon!

+36 (20) 922-3909

Vagy keressen e-mailben

Pénzügyi és biztosítási hírek

Az örök kérdés: albérlet vagy saját lakás?

Albérlet vagy saját lakás

Melyiket válaszd 2020-ban?

Július 23-án kihirdetették a felsőoktatási képzések ponthatárait, így elindult az egyetemi városokban a lakásvadászat. Szülők és gyerekek együttes erővel ültek le a gép elé és kezdtek bele éjszakákba nyúló keresésekbe és tanácskozásokba. Egész pontosan 68 112 gólya pakolja egy hátizsákba az álmait, és kezdi meg felsőfokú tanulmányait, gyakran a lakóhelyétől távol eső egyetemen, főiskolán. Van, aki kollégiumba költözik, esetleg albérletbe, vagy saját lakásba, a lehetősége alapján. Az opciókra a koronavírus is kihatással van.

A KOLLÉGIUM

Ha papírt, tollat ragadunk és leültetjük magunk köré a család apraja-nagyját, akkor kipipáltuk az előkészületeket. Ha átnéztük a büdzsét, és a kollégium mellett tette le a család a voksát, akkor izzíthatjuk a tökéletes jelentkezési lapot, mivel nehéz a bejutás.

A kollégiumban garantált a közösségi élet, a sok új ismerős és a főzőtudás is nagyobb eséllyel ragad a gyerekre. Egy szó, mint száz, a kollégiumnak is megvannak az előnyei és a legolcsóbb lakhatási lista élén áll. Vagyis állt. Hiszen a koronavírus fenekestül felforgatta az életünket. Ez az elsőre olcsónak tűnő megoldás sem olcsó többé. A szűkös 6-os és 8-as szobák mennyországában szűkösebbek lettek a férőhelyek. A vírus miatt kevesebb helyet hirdetnek meg, így növekednek az árak, és így már nem is egyértelmű, hogy ez gazdaságosabb megoldás egy albérlettel szemben.

Ha a család összedugja a fejét, hogy az utódnak megfelelő lakóhelyet találjon, számításba jön az albérlet és a saját lakásvásárlás ötlete is. Hogyan tovább?

A 21. századra egy biztosan igaz, ömleszti a fiatalok nyakába a jobbnál jobb otthoni és külföldi lehetőségeket, így kiszámíthatatlanná vált a jövő. Az egyetem miatt már nem igazán éri meg lakást venni, mivel nem tudhatjuk, hogy alakul gyerekeink jövője és mennyire telepszik meg egy-egy egyetemi városban, vagy áll tovább és tör nemzetközi babérokra, a szerelmi szálakról nem is beszélve.

SAJÁT LAKÁS

Budapesten az “egyetemi kerületekben” 50 nm lakás ára 40-60 millió forint körül mozog, vidéki városokban már egy sokkal kedvezőbb árat kapunk, hiszen egy ugyanekkora lakás 13-25 millió körül alakul. A lakásvásárlás számos plusz költséget rejt magában, így a lakás ára mellett plusz 3-5 milliós kiadással is számolnunk kell, hiszen ott van a felújítási díj, a berendezés, az adó, az ügyvéd és egyes esetekben a közjegyző díja is.

albérlet vagy saját lakás

A saját lakás mellett szól a zavartalan tanulás érve, a nyugalom és az, hogy az újdonsült egyetemista egy olyan közegbe érkezik haza, ahol egyfajta otthonos miliő fogadja, amit saját maga rendezhetett be és nincs főbérlő, akinek a hangulatingadozásaitól félni kellene, ráadásul senki sem adja el a feje felől a lakást.

ALBÉRLET

Többféle albérlet létezik. A fővárosban a garzon formátum a legelterjedtebb. Egy szoba+konyha galériával, ahol pont megfér a dupla ágy és a kedvenc Hitchcock film plakátja. Pont akkora életteret biztosít 1, vagy 2 embernek, amekkorára az egyetem évei alatt szükség van. Ennek az árát meg is kérik.

A bérlemények közül azon lakások, amelyek több különálló szobával rendelkeznek, értékesebbek a tulajdonos számára, hiszen lehetőség van szobakiadásra, így a költségek is megoszlanak. A jó minőségű lakások azonban nagyon drágák, így az albérlők havi költsége is már-már vetekszik a havi hitelbefizetéssel. Az Airbnb fokozatos visszaszorítása és szabályozása miatt, a gyakori rövid távú kiadásra már nem nagyon lesz lehetőség, így a tulajdonosok számára, akik kiadás céllal vásároltak lakást a fő célcsoport újra az egyetemisták lesznek. A vírusnak köszönhetően a külföldi turisták elmaradnak, így a szakemberek változást jósolnak az árak tekintetében a következő néhány hónapban, évben. A kínálat bővülése és a kereslet elmaradása miatt csökkenhet is az ár,- azonban az ilyenkor tapasztalható munkahelyek átalakulása miatt a nagyobb városokban könnyebb elhelyezkedni, itt a bérek is magasabbak, így akár – további növekedés is előfordulhat a fő gócpontokon.

Tekintve, hogy nem csak az egyetemi évek alatt lehet hasznos egy nagyvárosi lakás, így a megnőtt megtérülési idő ellenére a vásárlás még mindig vonzóbb lehet. Ilyenkor egy önerő megléte kifejezetten szerencsés. Azon családok, akik tudatosan készültek erre az időszakra, és megtakarításokat képeztek, kényelmesebb helyzetben vannak.

HOGYAN KÉSZÜLJ FEL GYERMEKED EGYETEMISTA ÉVEIRE?

Tudatosság, tudatosság és tudatosság. Ha már nem egyik napról élsz a másikra, hanem megfontolt lépéseket hozol és hosszútávban gondolkozol, tudatosan tegyél félre a jövőre. Szívesen segítek abban, hogy milyen kiszámítható opciók jöhetnek szóba, hiszen a választásnál sok mindent figyelembe kell venni a gyerek életkorától kezdődően a jövőbe nyúló részletes tervekig. Természetesen az elsődleges szempont az, milyen összeget tud nélkülözni a család és hagyni megpihenni egy számlán. Dédnagyszüleink még a párnába varrt megoldást választották – de ők sem a szerencsére bízták, és nem a diákhiteltől vérték a megoldást -, de így folyton rettegnünk kéne attól, hogy vajon mikor törnek be a lakásba és viszik el az évek alatt gondosan összekuporgatott megtakarítást. Szerencsére a pénzintézetek már számos olyan konstrukciót fejlesztettek ki, amik párna nélkül is segítenek összespórolni a célösszeget biztonságos körülmények között, értékét is megtartva.

LAKÁSTAKARÉK

Ha nem szeretsz egyből belecsapni a lecsóba és kényelmetlennek érzed, hogy szűkös a pénztárca, ha a lakásvásárlás kerül szóba, akkor gondolkozz előre és készülj fel arra a helyzetre, ami egyébként az élet szerves része. Elhagyod a szülői fészket, saját otthont hozol létre és saját családot alapítasz, jönnek a gyerekek. A sorrend nem számít, de a vége ugyanaz. Ott ülsz az ingatlan.com előtt és próbálod megtalálni a megfelelő lakást, persze kezedben az előre kialakított szempontrendszer listájával. Létezik arany középút? Ha nem szereted a kompromisszumokat, akkor ajánlom a lakástakarékot, hogy ezekben a helyzetekben ne kelljen elengedni a szép kilátást, az elkülönített konyharészt, vagy éppen a vendégszobát.

LAKÁSHITEL

Ha már túl késő a megtakarításhoz, akkor kénytelen leszel ehhez a lehetőséghez nyúlni. Itt is lépésről-lépésre fizeted ki a lakás árát, azonban itt fordított a helyzet és rögtön mínuszból indulsz: Tartozol a banknak. Ez pedig pénzbe kerül, amit jó esetben saját magadnak is gyűjthetnél. Ez a cikkem épp erről szól, ezért itt nem részeltezem újra, hogyan vásárolj saját lakást 5 év alatt, albérletből indulva >

Sok esetben azonban hosszú távon jobban jársz, ha saját lakást veszel hitellel, mintha albérletben lakna az egyetem alatt a gyermeked. A lakás átíratásánál kalkulálnod kell az illetékfizetéssel is, ne felejtsd el! Itt több kedvezményt is igénybe vehetsz, ha előre gondolkodsz.

Mire ügyelj, ha a gyermeked nevére vásárolsz lakást?

Szülőként vásárolhatsz a gyereknek lakást, azonban ha még nincs jövedelme, akkor a lakáshitel igénylésnél neked kell helytállnod. A bankok ugyanis a jövedelmet veszik elsősorban figyelembe, azt hogy miből tudja majd a hiteligénylő visszafizetni a pénzt.

A hiedelmekkel ellentétben a diákhitel nem kizáró tényező a hitelfelvétel esetében, sőt érdemes fontolóra venni, hogy ezt a forrást az önerőben felhasználjátok, hiszen bizonyos esetekben a kamatozása kedvezőbb lehet és csak a gyermek munkába állását követően kell elkezdeni törleszteni. Azonban a törlesztés összegével kalkulálnod kell a későbbiek során, hogy a család képes lesz-e felvállalni ezt a kiadást!

 

Kérlek ne bizonytalanodj el, ha elsőre nem vagy tisztában a futamidő, a kamat, vagy más szakmai kifejezésekkel, mivel azért vagyok, hogy segítsek. Az a munkám, hogy stabilitást és tudatosságot hozzak az életedbe és ott legyek veled a fontos döntéseknél.
Több éves szakmai háttérrel rendelkezem és számos családnak segítettem már a megtakarítás rögös útján. Kérj díjmentes visszahívást és együtt garantáltan megtaláljuk a számodra fontos szempontok alapján a neked megfelelő konstrukciót. Felkészültél a pénzügyi tudatosságra?

 

Lépj kapcsolatba velem most, vagy add meg elérhetőségeidet!

Kali József

Kali József

Tel.: +36 (20) 922-3909
E-mail: hello@kalijozsef.hu

Az alábbi cikkek is fontosak lehetnek számodra:

Kapcsolódó cikkek