Mobil: +36 20 922 3909   Telefon: +36 1 237 0317

Kérdése van? Hívjon!

+36 (20) 922-3909

Vagy keressen e-mailben

Pénzügyi és biztosítási hírek

Nagycsaládosok felé billent a pálya

Mondjuk ki, eddig soha nem kaptunk a mostaninál nagyobb motivációt, hogy a második gyermek után bevállaljunk még egyet, vagy akár csemete nélküli családoknál reális cél legyen a nagycsaládos lét. Mindezt, ha megígérjük, akkor az ölünkbe hullanak már most a milliók.

nagycsaládosok támogatásacs

Ebben a cikkben megtudhatod, hogy milyen kedvezményeket vehetnek igénye a nagycsaládosok.

Hol vannak a buktatók, és milyen pénzügyi tudatosságra hívja fel a figyelmedet a szakértő.

Tartalom:

  1. Miért jó nagycsaládosnak lenni
    1. Babaváró hitel
    2. CSOK
    3. Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása
    4. Adókedvezmények
  2. Gyereknevelés biztonságosan
  3. Milyen startégiánk lehetnének
  4. Mi a legjobb megoldás

Miért is jó nagycsaládosnak lenni?

Szerencsésnek mondható, ha a kialakult családmodell egy korábban is megálmodott értékrend alapján valósul meg, azonban a mai helyzetben nehezen lehet nemet mondani a pénzesőnek.

  • Ígérjünk be három gyermeket és szabadfelhasználásra (!!) kapunk akár 10 millió forintot. Ez a Babaváró.
    Kizárólag házastársak igényelhetik, és aminek különlegessége a rendkívül hosszú futamidő. Maximum 20 év lehet!
    A törlesztőrészletet is maximálták 50.000 forintban, kamat pedig nincs, de ha nem születik gyermek a családban a szerződéskötéstől számított öt éven belül, akkor a kamatot is meg kell fizetni.
    A törlesztés három évig szüneteltethető az első gyermek megszületése után, a második gyermeknél pedig további három év halasztást lehet kérni!
    Lényeges még, hogy a második gyermek megszületése után a fennmaradó tőketartozás 30%-át, a harmadik után pedig a 100%-át az állam elengedi!
  • Legyen három gyermekünk vagy ígérjük be a gyermekprojektet és újabb 10 millió forint üti a markunkat, ha új lakást tervezünk vásárolni – használt lakásra is van opció – ráadásul mindezt kiegészíthetjük kamattámogatott hitellel is, akár 15 millió forinttal.
  • Legyen három gyermekünk vagy két gyermek és egy 12 hetes magzat a pocakban máris támogatást kaphatunk új, legalább hét személyes autó vásárlására, melynek összege 2,5 millió forint. Ezt nevezzük Nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának.- a támogatást magyarországi lakcímmel rendelkező olyan nagycsaládosok kérhetik, akik legalább 3 gyermek után jogosultak családi pótlékra. Az a várandós anya, akinek már két gyermeke van (vagy ikerterhesség esetén egy), és a születendő magzat már 12 hetes, szintén jogosult a támogatásra. A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, az igénylő háztartásában nevelt vagy gondozott személy esetében nem számít az életkor
    – az igénylőnek vagy házastársának/élettársának „B” kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkeznie
    – nem lehet köztartozása, sem pedig büntetett előéletű
  • Változatlanul minden legalább három gyermekes családok esetén érvényesíthetjük a 99 ezer forintos SZJA kedvezményt, amely a járulékokból is levonható. Nevezzük adókedvezménynek.- egy eltartott esetén 66 670 forint
    – két eltartott esetén 133 330 forint
    – három (és minden további) eltartott esetén 220 000 forint
  • Anyák figyelem! 2020. január 1-től minden anya, aki jelenleg legalább 4 gyermeket nevel, vagy élete során 4 vagy több gyermeket szült és felnevelt, a nyugdíjba vonulásig teljesen mentesül a személyi jövedelemadó megfizetése alól, amely a munkabérből vagy vállalkozói tevékenységből származik, így több tízmilliókhoz juthat.

Tudom, hogy közhely, de nagyon aktuális ebben a helyzetben: ami könnyen jött, könnyen is megy. Pedig egy gyermeket fel is kell nevelni, az új ingatlan be is kell rendezni és a magasabb fenntartási költségeit is be kell építeni a cashflowba, az új autó is csak viszi a pénzt (ráadásul casco-t is kell kötni) és sorolhatnám a végtelenségig. Tehát ha mindent ugyan úgy csinálunk, mint eddig, akkor a támogatás könnyen ellenünk fordulhat.

Gyereknevelés biztonságosan / tudatosan

Gyermekvállalás

Gyermekei jövőjét biztonságban tudhatja már havi 1.000 Ft-tal. Érdekli a részletek?

Miért mi történhet? – kérdezhetik sokan.
Egy újabb közhely, de mindent visz: kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Az idő előrehaladtával egyre összetettebb feladatok elé kerülünk szülőként és mindez anyagilag is nagy kihívás.
A mai ingatlanárak mellett a támogatás nagysága eltörpül, így egyre nagyobb egyéb hitelbe kényszerülhetünk, amelyet bizony vissza kell fizetni – betegség, munkahelyváltás esetén is -, hisz a bank nem egy szeretetszolgálat.
Az új autó is csak addig új, amig ki nem gördülünk vele a szalonból. Utána már csak a hitelkártyánkat fogyasztja – adók, karbantartás, biztosítások, üzemeltetés, parkolás, nem várt „találkozások” az utakon stb. -, igaz kényelmes.

Mi lenne a legoptimálisabb megoldás?

Még véletlenül sem az a legoptimálisabb megoldás, ha inkább nem csinálunk semmit, nem élünk a támogatásokkal. Leginkább arra lenne szükség, hogy egy pénzügyi tervet, egy jövőbemutató stratégiát, építsünk. Ezzel a stratégiával fel tudunk készülni a tervezett és nem tervezett eseményekre, és ha változik a helyzet, akkor a taktikán is változtathatunk. Azonban, ha nincs stratégiánk akkor, hogy változtassunk később rajta??

Nevezzen be a saját életébe!

Milyen stratégiák lennének?

Abban biztosak lehetünk, hogy egy ember életében az egyik legnagyobb költség a taníttatás, ami mostanság elég ijesztően sokba tud kerülni. A korábban alkalmazott malacpersely, már csak a zsebpénzre tud fedezetet nyújtani. Érdemes időben felépíteni egy ösztöndíjprogramot, amely optimálisan az alábbi követelményeknek megfelel:

  • rugalmas futamidő, így akkor áll a pénz a rendelkezésre, amikor pont szükség lesz rá;
  • eseti befizetési lehetőség, akár nagyszülők is fizethetnek rá;
  • likvid megtakarítás: különböző célokat lehet megvalósítani;
  • a felhalmozott vagyon szabad felhasználású időben és célban(beruházásban) is;
  • díjátvállalási opció, ezzel tudjuk gyermekünknek garantálni, hogy a pénz nagykorúság eléréséig biztos össze lesz gyűjtve;
  • ösztöndíj (járadék) szolgáltatás, az egyik legkedveltebb szolgáltatás, megtanítja a pénzt beosztani;
  • fedezni tudja a magánoktatási költségeket;
  • napi hozamjóváírás, így minden napnak jelentősége van;
  • nem időigényes: annyi figyelmet igényel a program, amennyit szánunk rá;
  • életbiztosítási opciókat tartamazhat;

Az ingatlan ügylet kéri most a legnagyobb türelmet, rugalmasságot és a komoly pénzügyi döntéseket. Így megéri konzultálni ingatlan-, hitel- és biztosítási tanácsadóval. Ez a trió, ha aranyat nem is, de sok pénzt tud nekünk megtakarítani és a kellemetlen csalódásoktól is megvédenek. Lehet, hogy egyszerűen hangzik – sokan nem is tulajdonítanak fontosságot e miatt -, de egy jó lakásbiztosítással is pénzt és kényelmet nyerhetünk, tehát érdemes a „kicsivel” is foglalkozni, hogy a nagyot is megérdemeljük.

Malacpersely

Mit kezdjek havi 10 ezerrel? Az ifjonc már két-három éves kora után már tudja, mi a pénz, eljött az ideje, hogy elkezdje gyűjteni azt. Azonban legtöbb szülő pénzügyi oktatása kimerül annyiban, hogy felvilágosítja a gyermekét, hogy az iskola elvégzése után dolgozzon, és megmutatja, hogyan kell használni a bankkártyát. Az iskolában a pénzügyi oktatás a legtöbbünk életéből kimaradt, pedig ez annyira fontos, mint az élet bármely egyéb területe.
Ha már tud számolni, akkor számoljunk együtt pénzzel. Rakjuk az érméket sorba, satírozza át papírra grafitceruzával, illetve még ha furcsa is, hogy a z ötvenforintos nagyobb, mint a százforintos, a boltban pontosan fele annyi gumicukrot adnak érte.
Meséljünk a gyermekeinknek

  • a pénz eredetéről, a munka értékéről
  • a megtakarítási és a pénz befektetéséről
  • a pénz okos elköltéséről, áramlásáról
  • adakozásról

Életmentő lehet, ha tudjuk, hogy mi a különbség a szükség és a vágy között. Ha megveszünk mindent, amire vágyunk, akkor el kall adnunk mindent, amire szükségünk van.

Beszéljünk a megtakarításról, a malacperselyről. Az életben az igazán fontos dolgokra fel kell készülni anyagilag is. Egy egyszerű távirányítós autóra, de egy igazi csini Barbie babára is össze kell gyűjteni a pénzt. Itt adja magát, hogy a kapott kamatról is beszélhessünk. Ma már nem elég megemlíteni, hogy vannak bankok és bankszámlák, ahol az elhelyezett pénzek „fialnak”. Ez az időszak már a történelem része. Ma már olyan megtakarítási lehetőségekről kell beszélni, mint

  • rendszeres betét: likvid, azonban elhanyagolható hozam (a költségekkel negatív előjelű kamat)
  • Magyar Állampapír Plusz: talán jelenleg a legjobb lakóssági lehetőség rövid távon
  • lakástakarékpénztár: a mai kimagasló ingatlanárak nagy feladatot jelentenek, így önerőképzése és/vagy az ingatlan értékálóságának megtartására/növelésére remek lehetőség
  • részvények: rendszeres és tudatos vásárlás esetén az egyik legjobb hosszú távú megoldás
  • babakötvény: bizonyos keretek között kihagyhatatlan felhalmozási lehetőség
  • megtakarításos biztosítás, nyugdíjbiztosítás: egy háztartásban kihagyhatatlan megtakarítási forma, amely a rendszerességével és a megtakarításon túl, a biztosítási védelmével a család igazi barátja
  • egészség és önsegélyező-, illetve önkéntes nyugdíjpénztár: ez a lehetőség a kicsiből is értéket kovácsol

Biztosítási kedvezmények

Az egyik legnagyobb pénznyelő az autó, igaz a támogatással jelentősen korrigálhatjuk a számokat. A támogatás a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás mellett casco biztosítást is előír. Ez amúgy mindig jókor jöhet így, ha már kell akkor érdemes jól körülnézni a piacon, mert a legjobb casco szerződések már reagáltak a Nagycsaládosok autóvásárlási támogatására és különböző kedvezményekkel kedveskednek. Ilyen például

  • a casco biztosítási díjból 10% további kedvezmény
  • ingyenes poggyászkár kiegészítő biztosítás (pl. gyermekülés, szemüveg stb.)

A támogatásokat, kedvezményeket érdemes lehívni, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy mindez hosszú távon feladatokat ró ránk. Egy jó stratégiával mindez kényelmesen vállalható és mindvégig az egész család élvezi az otthon biztonságát, az autó kényelmét és majd a nagybetűs élet éveit.

A nagycsaládos autóvásárlási támogatás legfontosabb feltételei

Általános feltételek:

  • Az autóvásárlási támogatást 2019. július 1. és 2022. december 31. között lehet igényelni.
  • A támogatás mértéke maximum 2 500 000 forint lehet, illetve legfeljebb a megszerzés pillanatában érvényes bruttó vételár 50 százaléka. Tehát legalább 5 millió forint értékű autót kell vásárolni ahhoz, hogy igényelni lehessen a 2,5 millió forintot.

Személyi feltételek:

  • nem kötelező a házasság az igényléséhez, elég az élettársi viszony is
  • a 7 személyes autó támogatást csak azok vehetik igénybe, akik nagycsaládosnak számítanak
  • legalább az egyik félnek rendelkeznie kell B kategóriás jogosítvánnyal
  • egyik félnek sem lehet nyilvántartott köztartozása
  • nincs lehetőség előre vállalni a gyermeket, csak a már meglévő gyermekek után vehető igénybe a támogatás

Az autóra vonatkozó feltételek:

  • az autóvásárlási támogatást kizárólag gépjármű megvételéhez vagy zárt végű lízingszerződés megkötésénél lehet felhasználni
  • a támogatás segítségével megvásárolt gépjármű csak személyszállító autó lehet, a gépjárművezető ülésén kívül legfeljebb 8 ülőhellyel
  • legalább 7 személyes autó vásárlása lehet a cél
  • új autó vásárlása, illetve
  • a június 26-ai rendeletmódosításnak köszönhetően használt autó vásárlására is, amennyiben: a 7 személyes autó még nem múlt el 1 éves, és nincs benne 2000 kilométernél több, illetve az autókereskedő továbbértékesítés céljából szerezte be

Egyéb fontos feltételek:

  • a támogatással megvásárolt autó három éven belül nem adható el
  • a Családbarát Magyarország logót kell tenni az autóra
  • a támogatással vásárolt gépjárműre a kötelező biztosítás mellé a kormányrendelet ugyan nem írja elő a casco megkötését. Azonban ha a járművet hitelintézeti kölcsön, vagy pénzügyi lízing igénybevételével szerzik meg, úgy a szerződések jellemzően kötelezik a casco biztosítást is. Ilyen esetben több társaságnál is elérhető olyan teljes körű “családbarát casco”, amit meghatározott típusú, 7 üléses autókra lehet megkötni különböző kedvezményekkel.

Folyamat:

  • a nagycsaládos autóvásárlás támogatás igénylést a Magyar Államkincstárnál (MÁK), illetve bármelyik kormányablaknál be lehet adni
    • szükség lesz a személyi igazolványra / útlevélre / jogosítványra
    • a gyermekek adóazonosító igazolványai
    • nyilatkozni kell a jogosultsági feltételek fennállásáról
    • amennyiben a harmadik gyermek még nem született meg, akkor a születés várható dátumát is fel kell tüntetni az igénylésnél
  • a kocsit csak azután lehet megvenni, ha az igénylő megkapta a szerzési támogatásról szóló megállapító határozatot. A határozattól számítva fél éve van megkötni az adásvételi vagy a lízingszerződést.
  • ha megszületett az adásvételi vagy a lízingszerződést, akkor azt el kell küldeni az Államkincstárnak, és ők 15 napon belül utalják a támogatás összegét az autókereskedésnek

7 személyes családi autók:

Ezek a legjobb típusok:

  • Családi
  • Egyterű
  • SUV
  • Olcsók
  • Preztízs

Modellek listaár alapján:

  • Dacia Lodgy
  • KIA Carens
  • Opel Combo
  • Fiat Doblo
  • Citroen Berlingo
  • Citroen C4 Space Tourer
  • Peugeot Rifter
  • Ford C-MAX Grand
  • Nissan NV200
  • Renault Grand Scenic
  • Opel Zafira
  • Fiat 500L
  • Peugeot 5008
  • Mahindra XUV500
  • VW Caddy
  • Ford Tourneo Connect
  • Skoda Kodiaq
  • Fiat Talento
  • BMW 2 Tourer
  • Renault Trafic Combi
  • VW Touran
  • Ssangyong Rexton
  • Opel Vivaro
  • VW Tiguan
  • Peugeot Expert Combi
  • Peugeot Traveller
  • Ford S-MAX
  • Fiat Ducato Combinato
  • Mercedes-Benz Vito Tourer
  • Citroen Spacetourer
  • Peugeot Boxer Combi
  • Seat Taracco
  • Mitsubishi Outlander
  • Ford Transit
  • Ford Galaxy
  • Toyota Proace Verso
  • Toyota Prius+
  • VW Sharan
  • KIA Sorento
  • Seat Alhambra
  • Honda CR-V
  • VW Transporter Kombi
  • Ford Transit Tourneo Custom
  • Renault Espace
  • Mercedes Sprinter Tourer
  • VW Multivan
  • VW Caravelle
  • Mercedes-Benz V osztály
  • Nissan E-NV200
  • Land Rover Discovery Sport
  • VW California
  • Hyundai SantaFe
  • Land Rover Discovery
  • Volvo XC90
  • Lexus RX 450L
  • BMW X5
  • Audi Q7
  • Mercedes-Benz GLS
  • BMW X7
  • Range Rover Sport

Lépj kapcsolatba velem most, vagy add meg elérhetőségeidet!

Kali József

Kali József

Tel.: +36 (20) 922-3909
E-mail: hello@kalijozsef.hu

Az alábbiak is érdekelhetik:

Kapcsolódó cikkek